A quiche a franciák sós pitetortája, nagyon változatosan készíthető, a belevalókat egy tojásos-sajtos keverék tartja össze. Most tészta nélkül készült, teljesen elhagyva a lisztet, így szénhidrátszegény és gluténmentes étrendet követőknek is ideális lehet.
Nagyon kiadós és laktató, egytálételnek is beillő fogás, fehérjében gazdag, köszönhetően a csirkemellnek, a sajtnak és a tojásnak. Salátával tálalva remek ebéd vagy vacsora, de ideális piknikre is – ha a sütőformában hagyjuk, és úgy visszük magunkkal. A húsfalatokat és a karfiolrózsákat rejtő sajtos-tojásos keverék nem nehéz, a sütőporral és egy kevés keményítővel megtámogatott tojáshab a felfújthoz hasonlóan könnyű, és ha hagyjuk egy kicsit hűlni, akkor nagyon jól szeletelhető.
Langyosan, sőt hidegen is nagyon finom, másnapra sem szárad ki, az alaprecept alapján pedig bármilyen zöldséggel és fűszerrel elkészíthető, gazdagítható kiadós egytálétel minden alkalomra.
Hozzávalók:
Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, sós forró vízben roppanósra főzzük kb. 10 perc alatt, majd leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni.
A csirkemellfilét falatnyi darabokra vágjuk, és serpenyőben, a felforrósított olívaolajon, fehéredésig sütjük, sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a tejföllel simára keverjük, beleforgatjuk a fehérjehabba, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a kakukkfüvet és az oregánót, valamint a sütőport és az étkezési keményítőt, finoman összekeverjük, végül beleforgatjuk az elősütött csirkefalatkákat és a lecsöpögtetett főtt karfiolt.
Olajjal kikent kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett, kb. 45 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve 10 percet pihenni hagyjuk, majd lecsatoljuk a karimát, és szeletelve tálaljuk.