A pástétom- vagy őzgericformában sütött különféle édes sütemények nálunk többnyire kimerülnek a gyümölcskenyérben, pedig nagyon praktikus desszert – nem szárad ki, kenyérként is értelmezhetjük – például reggelire vagy uzsonnára, ideálisak piknikre, mivel jól szállíthatóak és kézből is tökéletesen falatozhatóak.
Ha valami mákos, nagy valószínűséggel sikerre számíthat, hát még akkor, ha citrom is társul mellé. Ebbe a sütibe egészben kerülnek a mákszemek, a vaníliás-citrusos tésztában pedig nagyon kellemesen roppannak a mákszemek a fogunk alatt. A süti tetejét egy vékony citromos máz zárja le, ettől – és a benne lévő vajtól – nagyon finom puha marad a belseje, nem szárad ki, akár napokig friss – már ha el nem fogy.
Szinte biztos, hogy minden hozzávaló megtalálható hozzá mindig otthon, egyszerűen összeállítható, a java munkát a sütő végzi. Nem túl édes, így reggelinek is ideális egy tejeskávé vagy gyümölcstea mellé, de 1-2 szelettel magunkkal vihetünk belőle uzsonnára is, de vendégvárónak, partira is ideális.
Hozzávalók:
A mázhoz:
Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a mákot egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, alaposan összekeverjük.
A tojásokat egy nagyobb keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és géppel jó habosra, krémesre, fehéredésig verjük, majd a puha vajjal tovább habosítjuk. A tejet is hozzáadjuk, simára verjük, majd már kézzel összeforgatjuk a lisztes keverékkel.
Kikent pástétom- vagy őzgerincformába simítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 40-45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük a formában, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk langyosra kihűlni.
A mázhoz a citrom levét kifacsarjuk, szűrő segítségével a rostoktól és magoktól megszabadítjuk, a porcukorral összekeverjük, és a sütemény tetejére kenjük, hagyjuk megszikkadni, majd szeletelve tálaljuk.