Írd be, mit keresel:

Mennyei gyömbérital házilag, ami fogyaszt, frissít és felpörget

A fűszerek nemcsak finomak és illatosak, hanem a legtöbbjük jótékony hatással is bír a szervezetre, és ha jól kombináljuk őket, akkor valóságos varázserőt adhatunk neki. Az egyik ilyen ősi klasszikus a vérpezsdítő gyömbérital, ami fogyaszt, frissít, felpörget, nem mellesleg isteni, hidegen és melegen is bevethető, és nem is kell vele minden nap pepecselni.

Cookta - 2023.08.21.
Mennyei gyömbérital házilag, ami fogyaszt, frissít és felpörget

A gyömbér, kurkuma, fahéj és méz főzete egy fantasztikusan fűszeres, gyönyörű, napsárga szirup, amit hetente egyszer elkészítve minden nap adhatunk egy jó kis löketet a szervezetünknek: isteni finom, ráadásul méregtelenítő hatású, beindítja a fogyást, mivel felpörgeti az anyagcserét, frissít, éberebbé tesz, emellett jótékonyan hat a vérkeringésre, a vércukorszintet is szabályozza, de a legjobb benne, hogy mindezek melett isteni finom, melegen és hidegen is fogyasztható.

Az alábbi gyömbéres főzet önmagában túl intenzív és sűrű, úgy kell kezelnünk, mint egy szirupot vagy szörpöt, amit hidegen ízlés szerinti vízzel elkeverve, citromkarikákkal és mentával limonádéként fogyasztjuk, de tehetjük smoothie-ba, turmixba is, vagy csak egy kis (növényi) tejjel elkeverve hűsítő gyanánt, de forró vízzel felöntve vagy teába téve is szuper napindító, éhgyomorra fogyasztva még sokkal hatékonyabb is. Az alaprecept egy kis csilivel megfejelhető, ettől még ütősebb és hatékonyabb lesz a gyömbérszirup, de ez akár el is hagyható, ha valaki nem szereti a csípős ízeket – a gyömbértől amúgy is van benne harapósság, de a csilivel lesz igazán vérpezsdítő!

Felpörgető, frissítő és fogyasztó gyömbérital

Hozzávalók:

  • 25 dkg friss gyömbér
  • 2 rúd fahéj
  • 1 kávéskanál csilipehely
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 5 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 5 dl víz
  • 3 citrom

Elkészítés: A gyömbért megmossuk, héjastul vékonyan felszeleteljük, majd a fahéjrudakkal együtt egy lábasba tesszük, felöntjük fél liter vízzel, és tűzre téve 15 percet forraljuk közepes lángon, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a csilit, a kurkumát és a mézet, és még 10 percet hagyjuk pihenni, majd hozzáadjuk a citromok kifacsart levét.

Ha kihűlt, leszűrjük, és üvegbe téve a hűtőbe tesszük. Ízlés szerint szörpként, szirupként használjuk hidegen vagy melegen, frissítő limonádénak készítve nagyon jól passzol hozzá pár levél menta és citromkarika!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.