Most a legfinomabbak, legízletesebbek a nyári zöldségek, érdemes tobzódni és kihasználni őket minél többféle változatban. A franciák lecsófélesége, a ratatouille például tökéletes ehhez, amit minimális előkészülettel elkészíthetünk a sütőben sütve.
A klasszikus ratatouille (ejtsd: ratatujj) nem tartozik a legegyszerűbb fogások közé, mert az összes alapanyagot külön-külön párolják-sütik serpenyőben, ami így elég hosszadalmas és nem is kevés olajat kíván, tekintve, hogy nem csak hagyma, paprika és paradicsom van benne, hanem cukkini és padlizsán is, majd az elősütött zöldségeket még együtt is rotyogtatják. Ehhez képest a sütős változat jóval egyszerűbb, hiszen az egész egyben, a sütőben sül, és jóval egészségesebb és kalóriaszegényebb, ráadásul az ízek így jobban is összeérnek.
A kész ratatouille a hűtőben 3-4 napig eláll, de a fagyasztást is jól tűri, ha szeretnénk a nyár kincseiből későbbre is elrakni, így érdemes belőle akár nagyobb adagot is készíteni most, amikor jó áron beszerezhetőek az alapanyagok. A maradék ratatouille-t egyébként le is turmixolhatjuk: tökéletes tésztaszószt, szendvicskrémet vagy mártogatóst kapunk így, ami csupa zöldség, alakbarát, egészséges és még vegán, mindenmentes étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és a paradicsommal együtt kis kockákra vágjuk, egy tepsibe vagy sütőtálba tesszük, sózzuk, 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és 200 fokos sütőbe tesszük 10 percre. Közben a cukkinit, a padlizsánt és a húsos paprikát megtisztítjuk, kockára vágjuk, egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal, megszórjuk a kakukkfűvel és a bazsalikommal, alaposan összeforgatjuk, majd az elősütött paradicsomos hagymához adjuk, és a 180 fokra visszavett sütőbe toljuk 30 percre.
Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, alaposan átkeverjük, majd fóliával lefedjük, és még 20 percre visszatoljuk, hogy puhára, szaftosra süljön, és az ízek összeérjenek.
Azon melegében tálalhatjuk, de langyosan és hidegen is finom, kínálhatunk mellé bulgurt, kuszkuszt vagy rizst, de tökéletes friss bagettel tunkolva is, sőt köretként húsokhoz is tökéletes, vegetáriánus változatban tükörtojást készíthetünk hozzá feltétnek.