Aki a vargabélest szereti, ezt a görög desszertet imádni fogja. Még krémesebb, nagyon finom és egyszerű, egy kis citromos beütéssel. Könnyed és nyári változat kevés tésztával, sok töltelékkel...
Ropogós réteslapok között sült gazdag tejbegrízes réteg, mindez édes és fűszeres sziruppal meglocsolva, ami már emlékeztet egy kicsit a keleti desszertekre, a különféle baklavákra. Csakhogy itt a töltelék egy remegős és könnyű tejes-tejszínes krém tojással gazdagítva. Sok változata létezik, a citromos szirup mellett rózsavizes, narancsvirágos ízvilággal is készítik, olykor kerül bele aszalt gyümölcs, mazsola is, de anélkül is nagyon finom.
A galaktobureko – tulajdonképpen tejkrémes burek – tepsiben vagy tortaformában is süthető, a készen kapható réteslapnak köszönhetően gyorsan összeállítható, langyosan vagy jól behűtve is remek, édessége mellett is kellemesen frissítő, citrusos finomság.
Hozzávalók:
A sziruphoz:
Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukor felét és a vaníliát, felmelegítjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, és kevergetve sűrűsödésig főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáadunk 10 dkg vajat, és addig keverjük, míg a vaj felolvad.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadunk egy csipet sót és a maradék cukrot, és jó habosra, krémesre, egészen fehérre verjük. A habverővel a tejbegrízt is kicsit átkeverjük, így egyrészt hűl, másrészt krémesebb lesz, majd a tojáshabbal összeforgatjuk.
A maradék 10 dkg vajat felolvasztjuk, kikenünk vele egy tepsit, majd a réteslapok felét beletesszük úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. Belesimítjuk a grízes krémet, majd a maradék réteslapokkal, vajjal kenegetve befedjük, a széleket lenyomkodjuk, a tetejét is megkenjük. 160 fokos sütőbe tolva 1 órát sütjük légkeverés mellett.
Közben a sziruphoz a vizet a cukorral, a fahéjjal és a citrom vékonyan levágott héjával felforraljuk, majd takarékon 10 percig gyöngyözve főzzük, a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a citrom levét, elkeverjük, majd leszűrjük.
A sütőből kivett tejkrémes sütit még forrón a tepsiben felkockázzuk, és egyenletesen meglocsoljuk a sziruppal. Hagyjuk kihűlni, be is hűthetjük, mert hidegen a legfinomabb. Porcukorral meghintve tálaljuk.