Az olaszok zseniális konyhájából nemcsak a pastákat és pizzákat érdemes ellesni, hanem például egyik egyszerű, aromás kenyérsalátájukat is. Nyáron az igazi, amikor szabadföldi édes és illatos paradicsommal tudjuk készíteni. Laktató és filléres finomság!
A toszkán gyökerekkel bíró panzanella a maradék, szikkadt kenyér újraélesztése egy ízletes paradicsomos salátában. A kissé átpirított és fokhagymával átdörzsölt kenyér magába szívja a paradicsom és a szósz levét, isteni finom a legegyszerűbb változatban is, de nagyon sokféle módon gazdagítható. Szinte mindig kerül bele a szabadföldi paradicsom mellett uborka és hagyma is, de akár grillezett cukkini, padlizsán vagy húsos paprika is mehet bele.
Ha már mediterrán saláta, akkor szardellafilével, kapri- vagy olajbogyóval is fel lehet dobni, a zöldfűszerek közül pedig elsősorban a bazsalikom a nyerő, de petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy oregánóval is friss és finom ízeket érhetünk el. Vannak, akik egy kis sajttal – mozzarellával vagy forgácsolt parmezánnal – tálalják, mindegyiket érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A kenyeret 1 centis szeletekre vágjuk, egy sütőpapírral fedett tepsire tesszük, megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk.
Közben a paradicsomot és az uborkát felkockázzuk, a hagymát felkarikázzuk, a szardellafiléket késsel elkaparjuk.
A megpirult kenyeret a fokhagymával bedörzsöljük, majd felkockázzuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, a salátamixet, a szardellát, picit sózzuk, borsot őrölünk rá, meglocsoljuk a balzsamecettel és az olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk. Ízlés szerint petrezselyemmel vagy bazsalikommal meghintve tálaljuk.