A szétfőzött karfiol nem túl kellemes, egyesek szerint kész horror, és tény, hogy élvezhetetlen, hiába tudjuk, hogy zéró kalória van benne és egészséges. Sütve próbáljátok meg, egy kis kakaóval meghintve – mesésen finom lesz. És most nem hülyéskedünk!
A karfiol megosztó zöldség, szerintünk legtöbben azért utasítják el, mert gyakrann túlfőve, élvezhetetlen köretként, jellegtelenül kerül a tányérra vagy unalmas levesbe, pedig egy szuperfinom zöldség, ha megfelelő módon készítjük el. Gondoljátok csak el, van a kezetekben egy hatalmas virágbimbó, tele kicsattanó egészséggel: a karfiol ugyanis egy csupa bimbó zöldség, innen is jön kikopóban lévő neve, a kelvirág.
Próbáljátok ki sütve, így minden aroma a zöldségben marad, nem fő ki a lébe, roppanós, ízekben gazdag, kalóriában szegény finomság a végeredmény. Bármilyen meglepőnek is tűnik, de kakaóval meghintve eszméletlenül finom, nem édes, de egy kis csokis aromája van a sütőben karamellizálódó, új arcát megmutató karfiolnak. Grillezett húshoz, halhoz, sajthoz is remek, de egy kis fűszeres joghurttal mártogatósnak is tökéletes.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, a torzsája héját levágjuk, a belsőbb, zsenge részt felkockázzuk. Egy tiszta zacskóba vagy keverőtálba tesszük, sóval, borssal, ízlés szerint csilipehellyel megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk. A zacsiban összerázzuk, a tálban alaposan összeforgatjuk.
Sütőpapírral fedett tepsire elterítjük, kakaóporral finoman, vékony rétegben meghintjük.
180 fokos sütőbe toljuk, 25–30 perc alatt roppanósra sütjük.
Mennyei magában is, de citromos vagy zöldfűszeres joghurttal is nagyon finom, salátába is tehetjük, köretnek is remek!