Írd be, mit keresel:

Rusztikus és házias: ricottás pite őszibarackkal

A gyümölcsös pitékkel nem lehet betelni: ahogy az omlós tészta és a szaftosra sült gyümölcs szétolvad a szájban, az maga a tökéletesség. Ebbe a pitébe most egy kis krémes ricotta is került - istenien kiegészíti barack és a tészta duóját.

Cookta - 2023.09.09.
Rusztikus és házias: ricottás pite őszibarackkal

A pite most úgynevezett galette formában készült, szabadon formázva, pitetál nélkül, rusztikusan. Olyan egyszerű és mutatós ez az elkészítési mód, és annyira jól érvényesül benne a gyümölcs – kár lenne túlbonyolítani… A tészta nagyon omlós, nincs benne tojás, ellenben elég sok vaj, ettől illatos és porhanyós, a lényeg, hogy jó hideg vajjal dolgozzunk, gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjuk meg a kézmelegtől a zsiradék. Pici vizet apránként adhatunk hozzá, amíg összeáll a tészta.

A töltelék most őszibarack és ricottakrém, amit citrom és vanília ízesít: a citrushéj a krémbe, a leve pedig a barackra került. Ha kellően érett és aromás nektarinnal vagy barackkal készítjük, akkor igazán ellenállhatatlan finomság a lesz a végeredmény…

Őszibarackos-ricottás pite

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg zabpehely
  • 1 evőkanál cukor
  • 25 dkg hideg vaj
  • kevés hideg víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg őszibarack vagy nektarin
  • 20 dkg ricotta
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A zabpelyhet egy késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük, majd egy tálba tesszük a liszttel, a cukorral és egy csipet sóval. A jéghideg vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékkel gyorsan összemorzsoljuk, majd apránként adagolva hozzá a hideg vizet tésztává összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.

A töltelékhez a ricottát 1 csomag vaníliás cukorral, 5 dkg cukorral, 1 evőkanál keményítővel és a citrom reszelt héjával kikeverjük. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, majd cikkekre vágjuk, egy tálba tesszük. Megszórjuk a maradék cukorral, vaníliás cukorral és keményítővel, ráfacsarjuk a citrom levét, és kézzel alaposan összeforgatjuk.

A pihentetett tésztát egy sütőpapíra tesszük, lelapogatjuk, majd vékony körlappá nyújtjuk. A közepét megkenjük a ricottás krémmel, majd kirakjuk a gyümölccsel úgy, hogy a széle szabadon maradjon, majd ezt körben ráhajtjuk a töltelékre. A sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintjük, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.