A gyümölcsös pitékkel nem lehet betelni: ahogy az omlós tészta és a szaftosra sült gyümölcs szétolvad a szájban, az maga a tökéletesség. Ebbe a pitébe most egy kis krémes ricotta is került - istenien kiegészíti barack és a tészta duóját.
A pite most úgynevezett galette formában készült, szabadon formázva, pitetál nélkül, rusztikusan. Olyan egyszerű és mutatós ez az elkészítési mód, és annyira jól érvényesül benne a gyümölcs – kár lenne túlbonyolítani… A tészta nagyon omlós, nincs benne tojás, ellenben elég sok vaj, ettől illatos és porhanyós, a lényeg, hogy jó hideg vajjal dolgozzunk, gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjuk meg a kézmelegtől a zsiradék. Pici vizet apránként adhatunk hozzá, amíg összeáll a tészta.
A töltelék most őszibarack és ricottakrém, amit citrom és vanília ízesít: a citrushéj a krémbe, a leve pedig a barackra került. Ha kellően érett és aromás nektarinnal vagy barackkal készítjük, akkor igazán ellenállhatatlan finomság a lesz a végeredmény…
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A zabpelyhet egy késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük, majd egy tálba tesszük a liszttel, a cukorral és egy csipet sóval. A jéghideg vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékkel gyorsan összemorzsoljuk, majd apránként adagolva hozzá a hideg vizet tésztává összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
A töltelékhez a ricottát 1 csomag vaníliás cukorral, 5 dkg cukorral, 1 evőkanál keményítővel és a citrom reszelt héjával kikeverjük. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, majd cikkekre vágjuk, egy tálba tesszük. Megszórjuk a maradék cukorral, vaníliás cukorral és keményítővel, ráfacsarjuk a citrom levét, és kézzel alaposan összeforgatjuk.
A pihentetett tésztát egy sütőpapíra tesszük, lelapogatjuk, majd vékony körlappá nyújtjuk. A közepét megkenjük a ricottás krémmel, majd kirakjuk a gyümölccsel úgy, hogy a széle szabadon maradjon, majd ezt körben ráhajtjuk a töltelékre. A sütőpapír segítségével átemeljük egy tepsire.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintjük, és szeletelve tálaljuk.