Durván csokis, mégsem nehéz ez az isteni süti, ami tojás és mindféle tejtermék nélkül készül, liszt sincs benne, így vegán, laktóz- és gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és olyanok is bátran falatozhatják, akik odafigyelnek az egészségükre és a vonalaikra. Mert egy kis csokis csábítás azért mindig jól jön!
Egyszerű és nagyszerű mentes csokis süti, ami annyira finom, hogy ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét kicsit feldíszítve, mert önmagában, csupaszon azért nem igazán attraktív, viszont állagra és ízre is tökéletes. Sütőtök az, ami egészségesebbé teszi, illetve a vaj helyett használt mogyoróvaj, liszt helyett pedig egy kis őrölt zabpehely is tökéletes bele. Ebbe a változatba kevés cukor is került, de ez kiváltható sztíviával vagy más édesítővel, de mivel nem sok kell belőle, ez talán belefér.
A sütőtök teljesen eltűnik a tésztában, a csokoládé és a kakaópor teljesen átveszi az uralmat fölötte, de nagyon finom, intenzíven csokis, brownie-hoz hasonló, nem túl édes süti a végeredmény!
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtökpüréhez s meghámozott és felkockázott sütőtököt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrrjük, hagyjuk teljesen kihűlni – sütőben is megsüthetjük, ha jobban szeretjük.
A zabpelyhet egy késes robotgépben finomra őröljük, majd átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot, a kakaóport, a sütőport, a cukrot és egy csipet sót, és összekeverjük. A csokoládét felkockázzuk, és gőz fölött megolvasztjuk.
A kihűlt sütőtököt a késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a mogyoróvajat, a vaníliát és az olvasztott csokoládét, és selymesre összemixeljük, majd a száraz keverékkel is összedolgozzuk.
A masszát sütőpapírral bélelt vagy olajspray-vel befújt 23 centis kapcsos tortaformába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 30 percig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni.
Ízlés szerint gyümölccsel, pirított mandulalapocskákkal és csokival díszítve tálaljuk, vagy amivel épp szeretnénk. 🙂