Írd be, mit keresel:

Rakott burgonya francia módra, sok sajttal

Egyik kedvenc szakácsom Anthony Bourdain. Imádom a fickót, bejárta az egész világot, és nem finnyáskodott, akármit tettek elé. Persze jó szakácshoz méltóan sok időt eltöltött Franciaországban is, hiszen az az igényes kulinária hazája.

Cookta - 2023.09.11.
Rakott burgonya francia módra, sok sajttal

Készítettem tőle már több ételt, az egyik legjobb a tartiflette, ami a franciák rakott krumplija, nagyon egyszerű ás kiadós, sok sajttal és húsos szalonnával, sokkal gazdagabb ízekben, mint a miénk (amit persze szintén imádok), én szó szerint fel bírtam volna falni az egész tálat!

Ja, és mielőtt nekem esne a műértő közönség, nem tudom, hogy valóban ez az eredeti recept, vagy csak Mr. Bourdain engedte el a fantáziáját, de én hiszek neki, és ezek alapján a franciák is tudnak nagyon jó rakott krumplit sütni!

Forrás: Hajós Ágnes

Francia rakott burgonya

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg burgonya
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 50 dkg vegyes reszelt sajt (nálam most kevés emmentáli, gouda, sok kéksajt, de ez csak elvetemülteknek való)
  • só, bors
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk.

A hagymát vékonyan felszeleteljük, a vajon megfonnyasztjuk, félretesszük. Ebben a serpenyőben megpirítjuk a kisebb falatnyi darabokra vágott szalonnát. Mikor kiengedte a zsírját, visszatesszük a hagymát és a krumplit is, felöntjük a borral. és fedő alatt 5 percig főzzük.

Egy tűzálló tálba öntjük a serpenyő tartalmának felét, megszórjuk a reszelt sajt felével. Jöhet rá a maradék krumpli, végül a maradék sajt.

200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad, a kilógó krumplik pedig megpirulnak.

Forrón tálaljuk, egy adag savanyúság vagy saláta nagyon jól passzol mellé.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.