Írd be, mit keresel:

5 mesés öntet, amitől a saláták új életre kelnek

Még aki szereti a salátákat, az is elunja idővel a klasszikus olajos-ecetes vagy joghurtos öntetet, akárhogy is variálja a zöldségeket. Nem árt néha inspirálódni, és kipróbálni ezt az 5 nagyon izgalmas dresszinget, ami akár mártogatósnak is remek lehet!

Cookta - 2023.09.12.
5 mesés öntet, amitől a saláták új életre kelnek

Sokan engednek a csábításnak, a boltok polcain sorakozó, hangzatos nevű kész salátaönteteknek, miközben pár perc alatt isteni finom dresszinget mixelhetünk magunk is – mindenféle adalékanyagoktól, tartósítószerektől és aromáktól mentesen. Akár egy kis tálkában kikeverve, de még jobb egy késes mixerben jól összedolgozva, krémesítve, ráadásul akár nagyobb adag is készülhet, hiszen pár napig könnyedén eltarthatók a hűtőben, így igazi villámfogásokat dobhatunk össze a segítségükkel.

Bármilyen friss zöldsalátához, színes, vegyes, aprított zöldségekhez jól illenek, de akár szendvicset is megkenhetünk némelyikkel, párolt vagy sült zöldségekhez, akár tésztasalátához is ideális lehet. A mediterrántól a thai ízvilágig csupa egészséges és egyszerű öntet, mindet csak mixelni kell!

Olasz vörösboros vinaigrette

A klasszikus vinaigrette fűszerekkel megbolondítva, olaszos hangulatban.

  • 1 dl olívaolaj
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors

Caesar-dresszing görög joghurttal

Az eredeti Caesar-öntetnél kalóriaszegényebb, könnyedebb változat.

  • 1,5 dl görög joghurt
  • 3-4 evőkanál tej
  • 3 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szardellapaszta
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • só, frissen őrölt bors

Gyömbéres-sárgarépás öntet

Ázsiai ihletésű, különleges, fűszeres, selymes, bármilyen zöldféléhez ideális, de akár tésztasaláta öntete is lehet. Ezt az öntetet nem elég összekeverni vagy rázni, érdemes mindenképpen késes robotgépben krémesre mixelni!

  • 1 nagyobb sárgarépa meghámozva, lereszelve
  • 1/2 dl rizsecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 evőkanál miso
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • só, frissen őrölt bors

Thai mogyorós öntet

Krémes, izgalmas, salátaöntetnek és mártogatósnak, sült zöldségek mellé szósznak is tökéletes.

  • 4 evőkanál mogyoróvaj
  • 1/2 lime leve
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 csipet csilipehely
  • 1/2 dl víz vagy kókusztej

Selymes tahiniöntet

Isteni finom és nagyon egyszerű, egy kis korianderrel vagy mentával még tovább turbózható ez az arabos, közel-keleti ízvilágú salátaöntet.

  • 4 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1/2 dl meleg víz
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 csipet csilipehely
  • só, frissen őrölt bors

Még 5 isteni salátaöntet >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.