A csirkemell és a gomba külön-külön is remek finomságok alapanyagai, de a kettő együtt biztos siker, főleg akkor, ha egy pikáns szósszal főzzük krémes, illatos raguvá. Ez az elronthatatlanul egyszerű, isteni és melengető fogás félórás egyszerű ebédnek, de akár hétvégi családi közös falatozáson is megállja a helyét.
A csiperkegomba és a csirkemell sokak kedvence, mások jellegtelennek és semmilyennek találják. A jó hírünk az, hogy ezekből igenis isteni fogás készíthető, pár egyszerű ízesítővel. Most fehérbor, tejszín és egy kis mustár adja meg a karaktert, egyszerre selymes és lágy, közben picit pikáns, nagyon kellemes, a sűrű szaft pedig akkor a legfinomabb, ha olyan körettel tálaljuk, ami fel tudja venni az összes szaftot, így ideális mellé például a párolt rizs vagy bulgur, de akár tésztával is tálalható.
A raguba a végén egy kis vaj került, ettől még selymesebb, illetve egy kis petrezselyem ad neki frissességet, de helyette akár finomra vágott kaporral vagy friss bazsalikommal is megbolondíthatjuk – úgy is mennyei!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A gombák tökjeinek végét levágjuk, és folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, majd felszeleteljük. A petrezselymet finomra vágjuk.
A csirkemelleket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy evőkanál vajat és 1 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felforrósítunk, és a csirkemelleket mindkét oldalukon szép pirosra sütjük, majd kivesszük, tányérra tesszük, alufóliával letakarjuk.
A visszamaradt zsiradékhoz adunk 1 evőkanál vajat és olajat, ha felolvadt, akkor a finomra vágott hagymát megdinszteljük rajta, majd a gombát is hozzáadjuk, megsózzuk, és lefedve párolni kezdjük, majd amikor levet engedett, a fedőt levéve hagyjuk tovább sülni, amíg elpárolog a leve. Meglocsoljuk a fehérborral, és hagyjuk, hogy ez is majdnem elfőjön, majd visszatesszük a csirkéket.
A tejszínt elkeverjük a mustárral, a serpenyőbe öntjük, és takarékon 10 percet főzzük, amíg a szósz sűrűsödni kezd. Legvégül hozzáadjuk a petrezselymet és 1 evőkanál vajat, kicsit összerázzuk, finoman elkeverjük.
Párolt rizzsel vagy bulgurral, esetleg tésztával tálaljuk ezt a selymes, finoman fűszeres fogást.