Szerencsére már nálunk is kapható portobello gomba, ez a hatalmas fejű, feszes húsú ízes gomba, aminek éppen a mérete a lényege: egyben sütésre, grillezésre ajánlott, és nagyon jól kiváltható vele például a hamburgerzsemle.
Portobello és grill gomba néven is találkozhatunk vele a boltokban és a piacokon, és a tévhittel ellentétben nem egy általunk eddig nem ismert gombafajta, hanem a jó öreg csiperke, pontosabban a markánsabb ízű barna csiperkegomba méretesre nemesített változata. Csupa fehérje, magas a rost- és víztartalma, kalóriát viszont nagyon barátságos mennyiségben tartalmaz: 100 g-ban mindössze 38 kcal van benne.
Formája és mérete szinte csalogatóan hívogat, a félgömbök mintha csak azért kiáltoznának, hogy megtöltsük őket. A nagyobbak akár 12-15 centisek is lehetnek, és igaz, hogy sülés közben kicsit zsugorodnak, összesülnek, ahogy veszítenek víztartalmukból, de így is szépséges sült kalapokat tehetünk a tányérra.
Ha hamburgernek készítjük, süthetünk hozzá-bele húspogácsát, és a klasszikus feltétekkel, betétekkel, szószokkal is tálalhatjuk, de ha sietősebb napunk van, akkor egy kis krémsajtot vagy ricottát belehalmozva, sovány sonkával is készíthetjük a burger-illúzió szendvicsünket.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A gombák szárát kitörjük – felhasználhatjuk zöldséglevesbe vagy raguba -, a gombakalapokat egy sütőpapírral fedett tepsibe tesszük. Az olívaolajat, a balzsamecetet összekeverjük, hozzáadjuk a sót és ízlés szerint borsot őrölünk hozzá, összekeverjük, és ecsettel a gombákat alul-felül átkenjük. Lemezeikkel lefelé fordítjuk, így sülés közben a leve ki tud folyni, és a sütőbe tolva 15 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve pár percig hűlni hagjuk, majd a kalapokat megtöltjük a krémsajttal. A felére 1-1 szelet sonkát teszünk, egy kevés pestóval megcsepegtetjük, majd a szabad gombafejekkel megsüvegeljük.
Tálalhatjuk salátával, vagy előételnek akár csak önmagában.