A puha, krémes, érett avokádóból nemcsak nagyszerű szendvicskrém vagy mártogatós készíthető, hanem levesnek is mennyei. Üdítő, friss, könnyű, mégis tartalmas, ráadásul 5 perc alatt kész.
Az avokádó most már évek óta jó barátunk, egyre több helyen beszerezhetjük, és sok helyen le is árazzák, amikor kezd puhulni, hogy a nyakukon ne maradjon. Éppen ilyenkor a legjobb az avokádó, amikor a hús még hibátlanul zöld, de kanállal könnyen kikaparható a héjból.
Nálunk kevesen tudják, de Brazíliában például a kisbabáknak ez az egyik étel, amit hozzátápláláskor elsőként adnak. No nem éppen a fűszeres avokádóleves, hanem maga a natúr, krémes-pépes gyümölcshús, hiszen nagyon könnyen emészthető, viszont ugyancsak tápláló.
A hideg zöldséglevessel összemixelt érett avokádó nagyon sokféle módon ízesíthető – kerülhet bele gyakorlatilag bármilyen fűszer, amivel az avokádókrémet szeretjük, finomra vágott újhagyma, fokhagyma, de akár egy kis paradicsom vagy bébispenót, sőt uborka is. Mi most egyszerűen csak kevés fokhagymával és lime levével, némi csípőssel csavartunk rajta, és nagyon finom lett. Érdemes kicsit pihentetni tálalás előtt a hűtőben, de azonnal is el lehet kanalazni sietősebb napokon.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az avokádókat félbevágjuk, magját kiemeljük, a húsát kikanalazzuk, és turmixgépbe tesszük. A meghámozott fokhagymagerezdet hozzáreszeljük, ezután az alaposan megmosott lime héját is, a levét pedig belefacsarjuk. Sózzuk, borsozzuk, a Tabascóval és finomra vágott zöldfűszerrel ízesítjük, és krémesre összeturmixoljuk. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, amivel szintén átmixeljük.
Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek, majd tányérokba merve tálaljuk. Tortillacsipszet vagy akár pirított tökmagot kínálhatunk mellé levesbetétként.