Nagyon szeretem a csicseriborsót, de valamiért mégis ritkán készül belőle ebéd, és akkor is leginkább egy finom leves, mint éppen a napokban. A húsgombóc fűszerezése kissé eltér a megszokottól, és a levesbe is került többféle fűszer, így a végeredmény ennek köszönhetően különösen finom.
Nagyon izgalmas ízvilág, illatos és melengető, mind a leves, mind a húsgombócok, és olyan tartalmas, hogy akár egytálételnek is tudom ajánlani.
Mivel konzerv-csicseriborsót használtam, így szinte csakis annyi időt kell a főzésre szánni, míg a húsgombócok puhára főnek. Az egyre inkább hűvösre forduló időben pedig jólesik elkanalazgatni ezt a finom és laktató levest.
Forrás: Kard Éva
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
Elkészítés: A darált húst tegyük egy tálba, majd facsarjuk rá a citromlevet, adjuk hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd gyúrjuk össze a masszát. Nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük félre felhasználásig.
Forrás: Kard Éva
A leveshez:
Elkészítés: Az olívaolajat és a vajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a vékonyra szeletelt paprikát, majd pároljuk pár perc alatt üvegesre. Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, szórjuk meg a fűszerekkel, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel. Tegyük bele az előzőleg cérnával összekötött zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. 30 percig. Azért érdemes a zöldfűszereket összekötni, mert akkor egyben ki tudjuk majd venni a levesből.
Vegyük le a tűzről, szedjük ki a zöldfűszereket, botmixerrel pépesítsük, majd tegyük bele az előzőleg elkészített húsgombócokat, és szép lassan addig főzzük, míg megfőnek.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, facsarjuk hozzá a citromlevet, ha szükséges, még ízesítsünk utána, majd főzzük még pár percig, de ne túl soká, nehogy a csicseriborsó szétfőjön.
Tálalás előtt szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.