Írd be, mit keresel:

Müzliből illatos sütemény – tökéletes reggelinek, uzsonnának

A müzli vagy a zabkása szuper napindító, de hogy ne unjunk rá, érdemes néha egy kicsit variálni, és olykor-olykor süteménnyé transzformálni kedvenc keverékünket vagy gabonapelyheinket. A hosszúkás formában sült müzlikenyér nemcsak reggelire jó, hanem uzsonnára, piknikre is tökéletes.

Cookta - 2023.09.21.
Müzliből illatos sütemény – tökéletes reggelinek, uzsonnának

Egyszerű és kiadós, jól variálható sütemény, készülhet kész müzlikeverékből, de akár csak sima zabpehellyel, amit menet közben felturbózhatunk darabolt dióval, mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel vagy mazsolával – kinek mi lapul a kamrapolcon, vagy mihez van éppen kedve. Fűszereket és valami ropogóst mindenképpen érdemes beletenni, mert ezek adják meg a puha, hosszan friss, finom müzlikenyér lényegét.

Fűszerként most fahéj, gyömbér és őrölt szerecsendió került a tésztamasszába, valamint pekándió, nagyon illatos, melengető finomság sült ki belőle, de bátran lehet játszani a belevalókkal, még akár egy kis darabolt csokival is elvarázsolható…

Édes müzlikenyér

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg müzli – vagy 15 dkg gabonapehely + 5 dkg aszalt gyümölcs, csonthéjas
  • 15 dkg barna cukor
  • 3,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • csipet só

Elkészítés: A tejet, az olívaolajat, a cukrot és a tojást egy tálba tesszük, habverővel összekeverjük, majd beleforgatjuk a müzlit – vagy a gabonapelyhet –, és 10 percre félretesszük, hogy kicsit meg tudja szívni magát.

Közben egy másik tálban a lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat, gyömbért és szerecsendiót, egy csipet sót összekeverünk, majd a tejes-pelyhes keverékhez adjuk (ha nem bekevert müzlivel készítjük, akkor most adjuk hozzá a felaprított magokat, aszalványokat), és egy fakanállal összekeverjük.

Kikent, lisztezett hosszúkás pástétom- vagy őzgerincformába öntjük, elsimítjuk, a tetejét megszórhatjuk extra dióval, mandulával. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, érdemes letakarni alufóliával.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, kifordítjuk a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.