A müzli vagy a zabkása szuper napindító, de hogy ne unjunk rá, érdemes néha egy kicsit variálni, és olykor-olykor süteménnyé transzformálni kedvenc keverékünket vagy gabonapelyheinket. A hosszúkás formában sült müzlikenyér nemcsak reggelire jó, hanem uzsonnára, piknikre is tökéletes.
Egyszerű és kiadós, jól variálható sütemény, készülhet kész müzlikeverékből, de akár csak sima zabpehellyel, amit menet közben felturbózhatunk darabolt dióval, mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel vagy mazsolával – kinek mi lapul a kamrapolcon, vagy mihez van éppen kedve. Fűszereket és valami ropogóst mindenképpen érdemes beletenni, mert ezek adják meg a puha, hosszan friss, finom müzlikenyér lényegét.
Fűszerként most fahéj, gyömbér és őrölt szerecsendió került a tésztamasszába, valamint pekándió, nagyon illatos, melengető finomság sült ki belőle, de bátran lehet játszani a belevalókkal, még akár egy kis darabolt csokival is elvarázsolható…
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet, az olívaolajat, a cukrot és a tojást egy tálba tesszük, habverővel összekeverjük, majd beleforgatjuk a müzlit – vagy a gabonapelyhet –, és 10 percre félretesszük, hogy kicsit meg tudja szívni magát.
Közben egy másik tálban a lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat, gyömbért és szerecsendiót, egy csipet sót összekeverünk, majd a tejes-pelyhes keverékhez adjuk (ha nem bekevert müzlivel készítjük, akkor most adjuk hozzá a felaprított magokat, aszalványokat), és egy fakanállal összekeverjük.
Kikent, lisztezett hosszúkás pástétom- vagy őzgerincformába öntjük, elsimítjuk, a tetejét megszórhatjuk extra dióval, mandulával. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, érdemes letakarni alufóliával.
A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, kifordítjuk a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.