A különféle magok, csonthéjasok és aszalt gyümölcsök a nassolnivalók egészségesebb alternatíváját kínálják, értékesek növényi zsírokban és rengeteg fontos ásványi anyagban, de önmagukban azért nem túl izgalmasak. Egy kis fűszerrel felturbózva és kicsit átpirítva viszont mennyeiek, és ha keverékben készítjük házilag, akkor jóval kiadósabbak és igazán isteniek!
A mandula, a kesudió bizony elég drága, a földimogyoró, a tökmag és a napraforgóbél jóval barátibb áron beszerezhető, és ha ezekből készítünk mixet, vagyis keverjük a különféle olajos magokat, akkor kiadós, egyedi és ízekben gazdag rágcsákat hozhatunk össze, ezek ráadásul egészségesebbek, finomabbak és természetesebbek is, mint a bolti csipsz. És mint tudjuk, a házi változat jóval kapósabb és személyesebb is, szóval egy partin is ütősebb, de akár nassolnivalónak munkába, suliba is magunkkal vihetünk belőle egy adagot.
Nagyon fontos, hogy a kész rágcsát jól elpakoljuk, házi használatra pedig kiporciózzuk, mert annyira finom, hogy amúgy percek alatt eltűnne… 🙂 Azt is jó tudni, hogy a fűszerezés személyre szabható, tolhatjuk édesebb és sósabb irányba, itt most egy édes-sós és eszméletlenül finom változat következik, aktuális kedvencünk!
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel habosodásig, de nem habbá verjük, ez veszi fel majd a fűszereket és borítja be jótékonyan a magokat. Hozzáadjuk a mézet és a fűszereket – a csillagánizs kivételével -, elkeverjük, majd beleforgatjuk a magokat és a csillagánizst.
Sütőpapírral fedett tepsire öntjük, eligazgatjuk, hogy ne nagyon érjenek össze, és 160 fokos sütőben kb. 10 percet sütjük, majd átforgatjuk, és még 5-7 percre visszatoljuk.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, amikor már csak langyos, hozzáadjuk a mazsolát, az áfonyát vagy a szárított, felaprított gyümölcsöt, összeforgatjuk. Csak teljesen kihűlve tesszük üvegbe vagy porciózzuk!