Ha a csoki a boldogság, akkor ez a brownie maga a mennyország. Puha, krémes a belseje, a tetején ropog a pirult mandula és mogyoró, és ha nem is diétás, de jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a klasszikus brownie, mivel vaj helyett cukkini van benne.
Senki ne rettenjen meg, a semleges ízű cukkini egyáltalán nem fedezhető fel a kész süteményben, egyszerűen eltűnik a finomra reszelt zöldség a csokoládés masszában – de nedvesség- és rosttartalma nagyon jót tesz a tésztának, ráadásul jóval alakbarátabb is, mint a vaj. Aki szeretné még diétásabbá tenni, a cukor helyett használhat más természetes édesítőt is.
A brownie tésztájába ízesítésként csak egy kis vanília került, mert a ropogósra sült mandula és mogyoró a tetején így is elég izgalmassá teszi, de természetesen fűszerezhető a brownie masszája ízlés szerint fahéjjal, őrölt kardamommal, gyömbérrel, narancshéjjal, vagy akár egy kis csilipehellyel.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét összetördeljük, és gőz fölött – vagy mikróban 2×1 perc alatt – megolvasztjuk.
A tojásokat egy keverőtálban felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel jó habosra, krémesre verjük. Keverés mellett apránként hozzáadjuk az olvasztott csokit.
A cukkinit meghámozzuk, végeit levágjuk, lereszeljük, és a csokis masszába forgatjuk, majd hozzáadjuk a sót és beleszitáljuk a lisztet is, finoman összeforgatjuk.
A keveréket egy kisebb, kb. 20 centis tepsibe simítjuk, megszórjuk a durvára vágott mandulával és mogyoróval, és 180 fokos sütőbe toljuk, kb. 20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felkockázva kínáljuk-kóstoljuk.