Írd be, mit keresel:

Mákos túrótorta – két kedvenc egy isteni desszertben

A mák és a túró is nagy kedvenc, és általában külön-külön használjuk őket, ha tölteléket készítünk, viszont elképesztően jól működnek együtt is, különösen egy kis vaníliával és citrussal felturbózva. Mutatjuk a mákos túrótortát, ami csupa töltelék!

Cookta - 2023.09.27.
Mákos túrótorta – két kedvenc egy isteni desszertben

Omlós pitetészta és rengeteg töltelék tökéletes párosa ez a zseniális túrótorta, gazdag, nem túl édes, a mák nem olyan tömény és fojtós benne, mint sok receptnél, hiszen a túró kellően megemeli, és kimondottan frissé teszi. Nagyon mutatós is, igaz, sülés közben a töltelék kicsit ákombákomosan átrajzolódik az benne lévő egész mákszemek miatt, de ettől talán még rusztikusabb és izgalmasabb is, ahogy a túrósabb és a mákosabb részek váltakoznak.

A töltelék, ez a mákos-túrós őrület nyersen még elég hígnak tűnhet, de ne aggódjunk, meg fog szilárdulni, hiszen egyrészt elég hosszan kell sütni, másrészt még kivételekor is elég lágy, rezgős állagú, de kihűlés közben megszilárdul, megdermed, és nagyon szépen szeletelhető, könnyű lesz a töltelék, és benne finoman roppannak a mákszemek. Ízesítőnek érdemes egy kis citrom- vagy narancshéjat belereszelni, mert ez még illatosabbá és ellenállhatatlanabbá teszi!

Mákos túrótorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 12,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 kis pohár (175 g) tejföl
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg egész mák
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítés: A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a csipetnyi sót keverőtálba tesszük, összekeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojást, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Egy 23 centis kapcsos tortaformát vagy pitetálat sütőpapírral kibélelünk, és belenyomkodjuk a tésztát egyenletesen úgy, hogy pereme is legyen, villával megszurkáljuk, majd a hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez a túrót egy tálba öntjük, villával vagy krumplinyomóval alaposan áttörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojássárgát és a tejfölt, simára keverjük, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, a mákot és a narancs reszelt héját, és ezzel is összekeverjük. A tojásfehérjét elektromos habverővel nem túl keményre felverjük, és először 3-4 evőkanálnyi habbal fellazítjuk a tölteléket, majd a maradék habot is beleforgatjuk.

A mákos-túrós tölteléket a pihentetett tésztára öntjük, és 170 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 1 óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve még remegősnek tűnhet, de hűlés közben szépen megdermed. Ha teljesen kihűlt, a formából kiemeljük, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.