A konyhában csalni igenis ér! Ha nincs kedvünk vagy időnk, energiánk pizzatésztát dagasztani és keleszteni, akkor is készíthetünk pizzának kinéző fogást. Előnye, hogy gyors, olcsó, gluténmentes, a saját nevén nevezve pedig sült polenta vagy puliszka.
Érthetetlen, hogy miért kerül ritkán terítékre ez a kiadós, laktató, gyors és ugyancsak pénztárcabarát alapanyag, a kukoricadara. Talán egyszerűsége vagy épp baráti ára miatt nem annyira megbecsült és kedvelt, pedig őszintén szólva isteni finom. Akár frissen, lágyra főzve, akár egy kicsit tovább is gondolva, „pizzának” megsütve.
A puliszkalepényre tulajdonképpen bármit tehetünk, amit egy pizzára pakolnánk, lehet zöldség, húsféle, ragu, és akkor lesz a legfinomabb, ha nemcsak a tetejére kerül bőven sajt, hanem a „tésztába”, vagyis a puliszkába is keverünk egy keveset belőle…
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: Egy lábasban feltesszük melegedni a vizet a leveskockával. Amikor forr a víz, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a darát, és néhány perc alatt állandóan kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve félretesszük.
A cukkinit és a hagymát meghámozzuk, a cukkinit vékony karikákra, a hagymát cikkekre vágjuk. A fokhagymát lereszeljük, a tejfölhöz adjuk, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük.
A puliszkához adjuk a tojást és 5 dkg reszelt sajtot, összekeverjük. Egy pitetálat 1 evőkanálnyi olívaolajjal kikenünk, belerakjuk a meleg puliszkát, és egy pohár aljával lenyomkodjuk, hogy mindenhova egyformán jusson. Megkenjük a fokhagymás tejföllel, kirakjuk a cukkinival és a lilahagyma felével, megszórjuk a reszelt sajttal. A tetejére szórjuk a maradék lilahagymát és a rukkolát.
200 fokos sütőbe toljuk, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Azonnal tálalhatjuk, friss salátával a legfinomabb, de köretként, előételként is kínálhatjuk.