Írd be, mit keresel:

Becsapós pizza: sült polenta zöldséggel és sajttal

A konyhában csalni igenis ér! Ha nincs kedvünk vagy időnk, energiánk pizzatésztát dagasztani és keleszteni, akkor is készíthetünk pizzának kinéző fogást. Előnye, hogy gyors, olcsó, gluténmentes, a saját nevén nevezve pedig sült polenta vagy puliszka.

Cookta - 2023.09.28.
Becsapós pizza: sült polenta zöldséggel és sajttal

Érthetetlen, hogy miért kerül ritkán terítékre ez a kiadós, laktató, gyors és ugyancsak pénztárcabarát alapanyag, a kukoricadara. Talán egyszerűsége vagy épp baráti ára miatt nem annyira megbecsült és kedvelt, pedig őszintén szólva isteni finom. Akár frissen, lágyra főzve, akár egy kicsit tovább is gondolva, „pizzának” megsütve.

A puliszkalepényre tulajdonképpen bármit tehetünk, amit egy pizzára pakolnánk, lehet zöldség, húsféle, ragu, és akkor lesz a legfinomabb, ha nemcsak a tetejére kerül bőven sajt, hanem a „tésztába”, vagyis a puliszkába is keverünk egy keveset belőle…

Sült polenta zöldséggel és sajttal

Hozzávalók:

  • 20 dkg finom őrlésű kukoricadara
  • 8 dl víz
  • 1 zöldségleveskocka
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A tetejére:

  • 2 fej lilahagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 marék rukkola
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés: Egy lábasban feltesszük melegedni a vizet a leveskockával. Amikor forr a víz, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a darát, és néhány perc alatt állandóan kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve félretesszük.

A cukkinit és a hagymát meghámozzuk, a cukkinit vékony karikákra, a hagymát cikkekre vágjuk. A fokhagymát lereszeljük, a tejfölhöz adjuk, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük.

A puliszkához adjuk a tojást és 5 dkg reszelt sajtot, összekeverjük. Egy pitetálat 1 evőkanálnyi olívaolajjal kikenünk, belerakjuk a meleg puliszkát, és egy pohár aljával lenyomkodjuk, hogy mindenhova egyformán jusson. Megkenjük a fokhagymás tejföllel, kirakjuk a cukkinival és a lilahagyma felével, megszórjuk a reszelt sajttal. A tetejére szórjuk a maradék lilahagymát és a rukkolát.

200 fokos sütőbe toljuk, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Azonnal tálalhatjuk, friss salátával a legfinomabb, de köretként, előételként is kínálhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.