Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem sokszor gondot okoz, hogy milyen köretet készítsek a sült vagy éppen grill húsok mellé, hogy ne legyen unalmas. Szerencsére a krumplit nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, és a hagyományos sült krumplit kicsit újra is gondolhatjuk.
A sült krumpli vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb köret, de azért nem árt néha egy kicsit variálni, hogy ne váljon unalmassá. Például egy-egy szem almával, lila- és gyöngyhagymával megbolondítva remek köretet készíthetünk, ami szerintem még magában is finom, a sült alma és hagyma édeskés íze mennyeien illik a fűszeres krumplihoz.
Amennyiben van lehetőségünk pl. kacsa- vagy libazsírban megsütni, az ízhatást tovább fokozhatjuk. Nekem most éppen nem volt kacsazsírom, így sertészsírban sütöttem meg, de így is nagyon finom köretet tudtam feltálalni a sült hús mellé.
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre, és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük félpuhára, majd szűrjük le. Ezután öntsük fel hideg vízzel, hogy ne puhuljon tovább, majd szintén szűrjük le, szórjuk meg ízlés szerint sóval, az ételízesítővel, és óvatosan, hogy a krumpli ne törjön, keverjük, forgassuk össze.
Az almát héjastul vágjuk fel szintén ízlés szerinti cikkekre. A lilahagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A gyöngyhagymát szintén pucoljuk meg.
A zsírt olvasszuk fel, majd öntsük bele a tepsibe. Tegyük bele az előzőleg félpuhára főzött fűszeres krumplit, majd szórjuk rá a vékonyra felszeletelt lilahagymát, a cikkekre vágott almát, a gyöngyhagymát, és óvatosan keverjük össze.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt süssük készre.
Tálaláskor a pirosra sült almás-hagymás krumplit kínáljuk pl. sült és grill húsok mellé köretként.