Írd be, mit keresel:

Hogy lehet a gyerekekkel megismertetni a főzést?

A főzés megtanítása a gyerekeknek nem csak hasznos készség átadása, hanem kiváló módja annak is, hogy minőségi időt töltsünk együtt és közben játékosan tanuljunk. Íme 10 hasznos tipp és lépés, hogy bevezesd a gyerekeket a konyhai tevékenységek világába:
Cookta - 2023.09.28.
Hogy lehet a gyerekekkel megismertetni a főzést?
 1. Kezdj egyszerűvel: válassz olyan recepteket, melyek kevés hozzávalót és lépést tartalmaznak, így a gyerekek könnyebben követhetik a folyamatot.
 2. Bevonás a tervezésbe: menj együtt vásárolni vagy beszéljétek meg közösen, hogy mit főzzetek. Hadd válasszanak ők is hozzávalókat és ételeket.
 3. Kézműveskedés: kezdjétek azzal, hogy együtt formázgattok, pl.: gyúrjatok tésztát vagy alakítsatok gombócokat.
 4. Biztonság az első helyen: mindig beszéljétek meg a konyhai biztonsági szabályokat. Mutasd meg nekik, hogyan használják biztonságosan az eszközöket, például a késeket és a tűzhelyet.
 5. Fokozatosan bonyolódjon: ahogy növekszik a gyermek biztonságérzete és készsége a konyhában, vezess be új eszközöket és technikákat.
 6. Hagyj helyet a kreativitásnak: hadd díszítsék saját maguk a muffinokat vagy pizzákat. Így saját magukénak érezhetik az elkészült ételt.
 7. Ne stresszelj a rendetlenség miatt: a főzés gyerekekkel néha kicsit rendetlen lehet, de a móka és a tanulás érdekében érdemes elfogadni.
 8. Tanítsd őket az alapokra: beszéljetek az alapanyagokról, az ízekről és az étkezési szokásokról. Így mélyebb megértést nyernek az ételekkel kapcsolatban.
 9. Légy türelmes: minden gyerek más tempóban tanul. Az egyik lehet, hogy élvezi a sütést, míg a másik a főzést. A lényeg, hogy hagyjuk őket felfedezni és élvezni a folyamatot.
 10. Dicsérd meg őket: még ha nem is sikerül tökéletesen az étel, dicsérd meg a gyermeket az erőfeszítésért és arra ösztönözd, hogy próbálja meg újra.

Amellett, hogy a gyerekek így megtanulnak egy alapvető készséget, a közösen eltöltött idő és az ételkészítés öröme erősíti a köztetek lévő köteléket. Az a lényeg, hogy élvezzétek együtt a főzés élményét!

Forrás: Canva

Milyen játékokkal lehet a főzést megszerettetni a gyerekekkel?

A játék a gyerekek számára egy természetes módja a tanulásnak. A főzéssel kapcsolatos játékok segíthetnek a gyerekeknek megismerni és megszeretni az ételekkel és a konyhával kapcsolatos tevékenységeket. Íme néhány játék és tevékenység, amelyek segíthetnek ebben:

 • Játékkonyha és főzőkészletek: sok gyermeknek van saját kis műanyag vagy fa játékkonyhája, ahol „főznek” és „sütnek”. Ezekkel a készletekkel a gyerekek különböző ételeket és fogásokat készíthetnek anélkül, hogy valódi tüzet vagy éles eszközöket használnának.
 • Élelmiszerrel kapcsolatos társasjátékok: olyan játékok, mint a „Ki nevet a végén?” vagy az „Élelmiszer mester” megtaníthatják a gyerekeknek az ételek és italok nevét, és bevezethetik őket az élelmiszerekkel kapcsolatos fogalmakba.
 • Ételkészítési és sütési készletek gyerekeknek: vannak olyan készletek, amelyek speciálisan gyerekek számára készültek, és egyszerű receptekkel, eszközökkel és biztonságos alapanyagokkal rendelkeznek.
 • Könyvek és mesék a főzésről: rengeteg mesekönyv és gyerekkönyv szól a főzésről és a konyháról. Ezek a könyvek segíthetnek a gyerekeknek megismerni és megszeretni a konyhai tevékenységeket.
 • Főző- és sütőtanfolyamok gyerekeknek: sok helyen szerveznek speciális főző- és sütőtanfolyamokat gyerekeknek, ahol játékosan tanulhatnak meg különböző recepteket és technikákat.
 • Applikációk és online játékok: sok online játék és mobilapplikáció létezik, amelyek a főzéssel és ételkészítéssel kapcsolatosak. Ezek segíthetnek a gyerekeknek játékosan megismerni az ételek készítését.
 • Szerepjáték: játszatok éttermet otthon! A gyerekek lehetnek a szakácsok, a pincérek vagy az étterem tulajdonosai. Így megtapasztalhatják, milyen az étel elkészítésétől az asztalhoz való szolgálásig az egész folyamat.

Amikor gyerekekkel játszol vagy tanulsz velük, fontos, hogy a tevékenység legyen a lényeg, nem a tökéletesség. Hagyd, hogy felfedezzék és kísérletezzenek, és ne felejtsd el élvezni a közösen eltöltött időt!

Hány éves kortól lehet főzni tanítani a gyereket?

A főzés tanítását már nagyon fiatal korban el lehet kezdeni, de természetesen az adott korosztálynak megfelelően kell kiválasztani a tevékenységeket és a konyhai eszközöket. Az alábbiakban felsorolok néhány iránymutatást a különböző korcsoportok számára:

 • 2-3 éves kor:

Keverés: adj nekik egy tálba hozzávalókat, hogy keverjék össze.

Morzsolás: például kekszalapot vagy kenyeret.

Gyúrás: pl. tészta gyúrása.

Zöldségek és gyümölcsök mosása.

Formázás: pl. süti- vagy pogácsaformák használata.

 • 4-5 éves kor:

Méricskélés: használjátok közösen a mérleget.

Nyomkodás: például avokádó vagy burgonya törése.

Öntés: hagyd, hogy hozzáadják a folyékony hozzávalókat a tálhoz.

Szaggatás: pl. tésztából sütemények formázása.

 • 6-7 éves kor:

Egyszerű szeletelés: használjanak plasztik vagy unalmas kést a puha gyümölcsök, például a banán vagy az eper szeleteléséhez.

Tojástörés: ezt külön edénybe tegyük, hogy könnyen eltávolíthassuk az esetlegesen belekerülő héjdarabkákat.

Egyszerű receptek követése.

Szendvicsek és saláták készítése.

 • 8-9 éves kor:

Keményebb zöldségek, mint pl. a répa vagy a cukkini szeletelése valódi késsel, de mindig felügyelet mellett.

Keverés a tűzhelyen (alacsony hőmérsékleten és folyamatos felügyelet mellett).

A sütő használata felügyelettel.

Egyszerűbb ételféleségek elkészítése, mint a rántotta vagy a tészta.

 • 10 éves kortól:

Biztonságos konyhakés-használat: tanítsd meg őket a helyes késtechnikára és biztonsági óvintézkedésekre.

Tűzhely és sütő használata magabiztosabban.

Összetettebb receptek követése.

Fontos megjegyezni, hogy minden gyermek egyedi és a fejlődési ütemük is különböző. Ahogy növekednek és fejlődnek a képességeik, fokozatosan vezessük be őket a különböző konyhai eszközökbe és technikákba, mindig hangsúlyozva a biztonságot.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.