Írd be, mit keresel:

Vegán pásztorpite sütőtökkel és rengeteg zöldséggel

Hűvösebb napokon már kimondottan jólesnek a melengető, csőben sült fogások, a különféle rakottasok, amelyekben rengeteg íz találkozik. A variációk száma az alapanyagoknak köszönhetően végtelen, és szerencsére lehet egészségesebb, alakbarát, akár vegán változatot is készíteni, mint például az alábbi sütőtökös "pásztorpite".

Cookta - 2023.09.29.
Vegán pásztorpite sütőtökkel és rengeteg zöldséggel

A pásztorpite az angolok egyik klasszikus és kedvenc fogása, aminek alsó rétege egy szaftos húsos ragu, amit vastag réteg burgonyapüré fed, nagyon laktató és házias, amolyan igazi családi étel, ami hűvösebb napokon kimondottan jólesik. Ennek vegán változa készült gazdag zöldséges raguval, amibe gomba és lencse is került, ami egyrészt fokozza az ízeket, nem mellesleg pedig növeli ennek az alakbarát, tápláló fogásnak a fehérjetartalmát is.

Aki nem ragaszkodik a csak növényi alapanyagokhoz, az megszórhatja reszelt sajttal is a tetejét, és természetesen használhat tehéntejet vagy tejszínt is az illatos sütőtökpüréhez, nem fogja elrontani…

Sütőtökös-zöldséges rakottas

Hozzávalók:
A zöldségraguhoz:

  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 2 szál sárgarépa
  • 4-5 nagyobb fej csiperkegomba
  • 1 konzerv (400 g) főtt lencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • só, bors

A sütőtökpüréhez:

  • 1 kg sütőtök
  • kevés reszelt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • kevés (növényi) tej

Elkészítés: A sütőtököt megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós, forró vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni.

Közben a zöldségraguhoz a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a sárgarépát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a szárzellert vékonyan felkarikázzuk, a gombákat félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a répát és a szárzellert, és pár percig kevergetve pároljuk, majd a gombát és a fokhagymát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a római köményt és a paradicsomsűrítményt, 2-3 percet kevergetve pirítjuk, majd mehet bele a leszűrt lencse és kb. 1 dl víz, és fedő alatt 10 perc alatt összefőzzük.

A sütőtököt ízesítjük kevés fahéjjal és szerecsendióval, kevés tejet adunk hozzá, és krumplinyomóval selymesre, krémesre dolgozzuk.

A zöldségragut egy nagyobb vagy több kisebb sütőtálba tesszük, rákanalazzuk és elegyengetjük a sütőtökpürét, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 20 perc alatt összesütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.