A gyerekkori uzsonna mindannyiunk számára kedves emlék, persze leszámítva néhány napközis rémálmot. De még ott is többnyire jó volt a már suli végét jelentő köztes étkezés ebéd és vacsora között, amit nagyon jó felnőttkorban is megtartani!
A délután 4-5 körüli uzsonna sok gyereknek – és felnőttnek – a nap fénypontja, hiszen ez egy édes étkezés. Általában valamilyen péksütemény, süti, keksz adja ugyanis a lényegét, gyerekeknek egy kis tejjel vagy gyümölcslével, felnőtteknek kávéval, tejekávéval kísérve. Nem véletlenül várjuk és szeretjük, hiszen ekkor nagyjából véget ér a munka, a suli, ráadásul egy édes és kényeztető villámétkezéssel kiegészítve. A nap ennek a pontjához pedig rengeteg gyerekkori emlék és finom íz kapcsolódik, ami érzelmileg is jót tesz mindenkinek – gyereknek, felnőttnek.
Míg a kicsiknél nagyon odafigyelünk, hogy kapjanak reggeli és ebéd, ebéd és vacsora között is egy-egy mini étkezést tízórai és uzsonna formájában, magunkra már kevéssé figyelünk oda. Érdekes, hogy a szülőkké váló felnőttek 80%-a visszatér ezekre a köztes étkezésekre, amitől főétkezésekkor kevesebb is elég, és egyenletesebben látjuk el a szervezetet energiával, összességében pedig kevesebb kalóriával is beérjük, ha egyenletesen osztjuk el.
Felnőtteknek azért is érdemes rá- vagy visszaszokni az uzsonnára, mert ezzel a vacsora előtti nassolást és éhségrohamokat is minimalizálhatjuk. Ha nincs (még) gyerekünk, akkor kávészünettel, baráti randival, munkahelyi lazázással összekötve, az a lényeg, hogy jó pillanat legyen belőle, ami újabb lendületet és pozitív energiát ad a nap végére!