Aki szereti az egzotikusabb, keleties ízvilágot és a lágy, selymes desszerteket, annak ez a sült kókuszos puding kedvence lesz. Nagyon egyszerű, mégis izgalmas, tele illatos fűszerekkel, mint amilyen a kardamom, a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió, ami mesésen összesimul a kókusz aromáival...
Végtelenül egyszerű, mégis bámulatosan finom ez a gőzben sült puding, ami tulajdonképpen csak tejszín, tojás és cukor keveréke, megbolondítva némi fűszerrel és aszalt gyümölccsel. Nagyon krémes és rezgős állagú, a kókusztejszín pedig különleges selymességet és lágyságot ad neki, meg persze azt a mennyei kókuszos alapízt, amivel a fűszerek olyan jól harmonizálnak.
A pudingba most egy kis aszalt sárgabarack került, de használhatunk helyette más szárított gyümölcsöt, mazsolát, áfonyát is, de akár el is hagyhatjuk, vagy tehetünk bele némi kókuszreszeléket, de úgy is nagyon finom, hogy csak tálaláskor hintjük meg valamilyen ropogós textúrával, kókuszpehellyel,morzsolt keksszel.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kardamomot kés pengéjével megroppantjuk, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a cukorral egy forralóba tesszük, hozzáöntünk 1 dl vizet, és felforraljuk, és 10 percet gyöngyözve főzzük, majd hozzáöntjük a kókusztejszínt, hozzáreszelünk kevés szerecsendiót, és ezzel is összeforraljuk, majd levesszük a tűzről és leszűrjük.
Kisebb hőálló tálkákat vagy szufléformát alaposan kivajazunk, a sütőt 160 fokra előmelegítjük, az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, kézi habverővel simára jól felverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fűszeres kókusztejszínt, és ezzel is elkeverjük. Elosztjuk a kivajazott tálkákba, beleszórjuk a sárgabarackot.
A tálkákat egy mélyebb tepsire tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy a formák feléig érjen, és az előmelegített sütőbe tolva 40-45 percig sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd behűtjük 3-4 órára. Tálaláskor meghinthetjük jókuszpehellyel és kekszmorzsával, de friss gyümölccsel tálalva is nagyon finom.