Ha három kedvenc - az olasz, a csirke és a gomba - egy receptben találkozik, akkor abból csakis valami jó sülhet ki, és ez ennél az egyszerű, gyors és nagyon ízletes és illatos fogásnál hangsúlyosan igaz is, olyannyira, hogy még ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.
Olasz, még pontosabban szicíliai ez a szaftos, szószos fogás, amiben a csirke gombával és borral, valamint vajjal és kakukkfűvel készül, és az ízek valahogy mennyei összhangra lelnek benne. Az étel eredetileg Marsalával, egy szicíliai borkülönlegességgel készül, ami egy testes és karakteres desszertbor, leginkább a portóihoz, a Madeirához vagy a tokajihoz hasonlítható, ami létezik fehér és vörös, édes és száraz változatban is. Ehhez a fogáshoz a száraz, vörös Marsala a legmegfelelőbb, de ennek hiányában más borral is készíthetjük.
Marsala bort nemcsak ehhez az ételhez érdemes beszerezni, de magában is isteni aperitívként vagy akár desszertborként, egy kis pohárka egész ízutazást jelent, és desszertekhez, szószokhoz is nagyon jól használható.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A gombatönkök végeit levágjuk, majd a gombákat felszeleteljük. A csirkemellfiléket ferdén 3-4 féltenyérnyi szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
A vaj kb. 1/3 részét egy serpenyőbe tesszük, felolvasztjuk, közben a lisztet egy tányérba tesszük, és a csirkemelleket megforgatjuk benne, majd a vajra tesszük, és oldalanként 3-4 perc alatt aranyszínűre elősütjük, majd egy tányérra kivesszük. A serpenyőbe, a visszamaradt pörzsös zsiradékhoz adjuk a megmaradt vaj felét, ha felolvadt, akkor megdinszteljük rajta a finomra vágott hagymát és a gombát, meghintjük a kakukkfűvel, és néhány perc alatt barnulásig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymt, ha megéreztük az illatát, akkor felöntjük a Marsala borral, majd az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, visszatesszük bele a csirkedarabokat.
Közepes lángon addig pároljuk, míg a szósz kicsit sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadjuk a maradék vajat, ezzel krémesítve, majd ha felolvadt és elkeveredett, akkor meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.
A gombás csirkemellet azon melegében tálaljuk, főtt tagliatelle – metélt – vagy párolt rizs illik hozzá a leginkább.