A mediterrán konyhákat elsősorban nem a leveseikről ismerjük, pedig a hűvösebb időszakokban mindenhol szívesen kanalaznak forró, gazdag leveseket. Ez a lencseleves a görögöknél és az olaszoknál is népszerű, nincs benne semmilyen sűrítés és rántás, mégis laktató, de nem nehéz, teljes értékű fogás.
A lencse méltatlanul mellőzött alapanyag, leszámítva az újévi levest, főzeléket vagy salátát, hiszen nagyon egészséges, értékes fehérje- és rostforrás, szívvédő káliumban gazdag, emellett jótékonyan hat a csontokra, B-vitaminjainak köszönhetően pedig az idegrendszerre is.
Ebben a melengető levesben a fehérjedús lencsét egy kis árpagyöngy egészíti ki, ezáltal teljes értékű és laktató egytálételként is megállja a helyét, az ízeket pedig a színes zöldségeknek – sárgarépa, zellerszár és paradicsom –, valamint a fűszereknek köszönheti. Diétába is beilleszthető egészséges fogás, aki nem vegán és szereti, egy kis fetát is morzsolhat bele, vagy reszelt parmezánnal megszórhatja tálaláskor.
Fontos!
A lencse könnyebben megpuhul, ha nem sózzuk, így csak a legvégén adjunk hozzá sót, borsot!
Hozzávalók:
Elkészítés: A lencsét és az árpagyöngyöt alaposan megmossuk: egy tálba tesszük, hideg vízzel felöntjük, jól átkeverjük, majd leszűrjük.
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és 2 evőkanál forró olívaolajra dobjuk egy nagyobb lábasban. Közben meghámozzuk a répát, és a zellerszárral együtt felszeleteljük, a párolódó hagymához adjuk, és átkeverve 4-5 percig pároljuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a zöldségekhez adjuk a babérral, a csilipehelyel, a bazsalikommal és a római köménnyel, átforgatjuk, majd a lencsét, az árpagyöngyöt és a hámozott, felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk. Felöntjük 2 liter vízzel (vagy zöldségalaplével), és lefedve közepes lángon kb. 40-45 percet főzzük.
A legvégén sózzuk és borsozzuk, majd tálalhatjuk is frissen magában, kenyérrel, pirítóssal vagy fűszeres zabkeksszel ízlés szerint.