A keksz az a műfaj, ami bármikor bevethető, tökéletes nasolnivaló, szuper uzsonnára, kirándulásra, de vendégvárónak is megteszi, ha pedig egészségesebb változtban készítjük, még reggelinek is ideális. Nagyon egyszerű és gyors, zabkeksz következik, amit minden bűntudat nélkül fogyaszthatunk, pedig isteni és csokis!
Tojás, vaj, liszt nélkül készül, vegán, laktóz- és gluténmentes, egy késes robotgépben percek alatt összeállítható, és 10-12 perc alatt megsül – ezt tudja ez a nagyon csokis keksz, ami nemcsak ízében és állagában körözi le a bolti kekszeket, de garantáltan nincs benne semmilyen adalékanyag. Jó, a sütőport – szigorúan véve – mondhatjuk adalékanyagnak, de valószínűleg ezzel senkinek semmi baja nincs.
A keksz alapja banán, minél érettebb, annál jobb, így akár a már kicsit barnuló, csoffadtabb gyümölcsöket is megmenthetjük ebben az isteni kekszben felhasználva, emellett zabpehely, vízben kissé megduzzasztott chiamag, kakaópor és egy kis mogyoróvaj szükséges, a többi ízlés szerint variálható. Alapreceptként is tökéletes, tehetünk bele bármilyen magot, aszalt gyümölcsöt, vagy akár aprított csokit… A változatoknak csak a fantáziánk szab határt. 😉
Hozzávalók:
Elkészítés: A chiamagot egy kis tálkába tesszük, felöntjük fél deci vízzel, és 10 percre félretesszük, hogy megdagadjon és kocsonyássá váljon.
A zabpelyhet egy késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük, hozzáadjuk az összetördelt banánt, és ezzel simára turmixoljuk, majd mehet bele a chiamag és az összes többi hozzávaló, az fontos, hogy a mogyoróvaj szobahőmérsékletű legyen, mert akkor könnyebb dolgozni vele. Az egészet jól összedolgozzuk a robotgéppel, majd két evőkanál vagy egy fagyiskanál segítségével kupacokat halmozunk a masszából egy sütőpapírral fedett tepsire, egymástól távolabb, mert kissé elterülnek, a tetejüket vizes kézzel vagy pohár talpával kissé ellapogatjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés alatt 10-12 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni és kicsit megszilárdulni, mielőtt kínálnánk vagy fogyasztanánk.