Ez a receptem nagyon régi, gyakran készítem, mert egyszerű, kevés alapanyag kell hozzá, mégis tele van ízzel és selymesen krémes. A különlegességét a színes bors adja, ami azért nem olyan extra fűszer, valamiért mégis ritkábban használjuk, pedig nagyon izgalmas.
Nagyon szeretjük a zöldséges-húsos ragukat, frissen, de felmelegítve is finomak, gyorsan elkészülnek és jól variálhatóak. Most csirkecombbal készült, sült paprikával és gombával, az egészet tejszín teszi selymesen krémessé, és mozsárban tört színes bors a fő fűszere, ami így frissen törve, kicsit darabosan nagyon gazdag aromákat ad az ételnek.
Köretként bulgurt készítettem hozzá, mi nagyon kedveljük az íze és az állaga miatt is, nagyon jó alternatíva, hogy ne váljon unalmassá a köret, és nemcsak magában párolva készíthető, hanem érdemes kis hagymával és petrezselyemmel ízesíteni, mint az alábbi receptben.
Forrás: Hajós Ágnes
Hozzávalók 4 főre:
A bulgurhoz:
Elkészítés: Egy lábasban felhevítjük az 1 evőkanál olívaolajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát. Üvegesre dinszteljük, majd hozzáöntjük a bulgurt, és ezt is párszor megkeverjük. Felöntjük dupla mennyiségű vízzel, megsózzuk és meg is borsozzuk. Mikor felforrt, takarékra vesszük a lángot és lefedjük. Kb. 20 percig főzzük, megkóstoljuk, hogy puha-e. Ha igen, elzárjuk a lángot, belekeverjük a vajat. Ha még ropog a közepe, kevés vizet hozzáöntünk, pár percig főzzük, majd elvégezzük az előzőeket. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Lefedjük, pár percig pihentetjük.
Közben a csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, ezeket és a paprikát is csíkokra vágjuk. A gombát felszeleteljük. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, a húst pár perc alatt körbepirítjuk. Kivesszük, mehet a helyére a paprika és a gomba. Szintén nagy lángon, kevergetve pirítjuk, mikor kezdenek színt kapni, megsózzuk, és hozzáadjuk a mozsárban durvára tört színes borsot. Visszatesszük a húsokat, ráöntjük a tejszínt. Alacsonyra vesszük a lángot, a tejszín felmelegedése után még 5 percig alacsony lángon főzzük, közben megkóstoljuk, ha kell, még mehet hozzá só.
Tálaláskor a bulgurt kisebb tálkába szedjük, lenyomkodjuk, majd tányérra borítjuk, mellészedünk a raguból, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Forrás: Hajós Ágnes