Oldalast igen ritkán vásárolok, vagyis csakis akkor, ha jó vastag húsréteg vonja be a csontot, így amikor megláttam a hentesnél ezt a szép darabot, gyorsan le is csaptam rá, de gondolom ezzel mindenki így van. Most egy új módszerrel készítettem, tejben pácoltam, és olyan omlós lett, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána.
A feldarabolt húst fokhagymával alaposan bedörzsöltem, majd megszórtam fűszerekkel, és felöntöttem annyi tejjel, hogy jól ellepje. Éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják, majd sütés előtt alaposan beleforgattam a mézes-mustáros-csípős mázba, és így került a sütőbe.
A köretet sem bonyolítottam túl, ugyanis a hús sütésénél visszamaradt zsiradékba vékonyra szeletelt krumplit tettem, majd szép pirosra sütöttem. Tálaláskor az oldalas és a krumpli mellé egy finom paradicsomsalátát kínáltam.
Hozzávalók:
A sütéshez:
Elkészítés: Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, majd dörzsöljük be alaposan a zúzott fokhagymával. Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd öntsük fel annyi tejjel, hogy ellepje. Fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek kellőn átjárják a húst.
A mézet, a mustárt és a csípős paprikaszószt keverjük össze egy tálban.
A sertészsírt olvasszuk fel, majd öntsük bele egy tepsibe.
Vegyük ki a hűtőből a bepácolt oldalast, alaposan csepegtessük le, majd papírtörlővel itassuk le a nedvességet. Ezután alaposan forgassuk bele a mézes-mustáros csípős mázba, tegyük bele a tepsiben lévő zsírba, majd öntsük alá a vizet, és alufóliával fedjük le.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten két óra alatt pároljuk puhára.
Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. Sütés közben többször forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön.
Közben készítsünk ízlés szerint köretet a hús mellé. Én vékonyan lekarikáztam a krumplit, majd a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sütöttem meg.
Tálaláskor a sült oldalast ízlés szerinti körettel és salátával kínáljuk.