Egy egészséges, laktató krémleves a lehető legkellemesebb melengető fogás, amit csak hűvösebb napokon magunknak kívánhatunk, annál is inkább, mert nem szükséges hozzá sok dolog, pár egyszerű alapanyaggal olyan mesésen finom és szemet gyönyörködtető, mindenmentes és alakbarát csodát dobhatunk össze, mint például a napsárga répakrémleves.
A sárgarépa az egyik legolcsóbb alapzöldségünk, egész évben és bárhol beszerezhető, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és béta-karotinban gazdag, könnyen emészthető és finom édes, mégsem kap elég helyet az étrendünkben, pedig sok szempontból felveszi a versenyt a most olyan népszerű, és egyébként általunk is nagyon kedvelt édesburgonyával és sütőtökkel. Krémlevesnek készítve, egy kis gyömbérrel megbolondítva például olyan finom, hogy egészen új arcát fedezhetjük fel ennek a kissé alulértékelt zöldségünknek.
A sárgarépa-krémleves alapváltozatban is nagyon finom, nem szükséges hozzá más, csak sok répa, egy kevés hagyma, gyömbér és alaplé, de tovább is csavarható fűszerekkel, remekül illik még hozzá például a koriandermag, a curry, a csili, vagy még selymesebbé tehetjük kókusztejjel vagy tejszínnel, isteni bele egy kevés narancslé és némi reszelt narancshéj – egyik sem túl bonyolult és költséges, mégis új karaktert ad ennek a szuperfinom, alakbarát, vegán és egészséges krémlevesnek!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát, a gyömbért és a répát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, a gyömbért lereszeljük, a sárgarépát felkarikázzuk. Egy lábasban felforrósítjuk a zsiradékot, rádobjuk a hagymát, és kevergetve üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gyömbért és a sárgarépát, és még 1 percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, mérsékeljük a hőt, és közepes lángon 15-18 perc alatt addig főzzük, míg a répa megpuhul.
A levest botmixerrel pépesítjük, és azon melegében tálaljuk magában vagy ízlés szerinti levesbetéttel. A maradék a hűtőben 4-5 napig eláll, és felmelegítve is nagyon finom.