A kukoricadara az egyik legolcsóbb gluténmentes alapanyag, amivel nemcsak gyors kását, puliszkát vagy polentát készíthetünk, de egyes süteményekben is nagyon jól működik. Tökéletes példa erre ez a nagyon csokis kevert süti, amit még finomabbá és különlegesebbé tesz az illatos birsalma.
A kukoricadara filléres és mindenhol beszerezhető, és ha nem is minden süteményben váltható ki vele a liszt, mert például az élesztős tésztáknál nem érdemes vele próbálkozni, de a kevert sütiknél nagyon klasszul bevethető. Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelnünk, hogy a tojást minél habosabbra, levegősebbre felverjük, így nem lesz nehéz és sűrű a tészta, hanem kellemesen puha és könnyű marad, még akkor is, ha tetemes mennyiségű csokit adunk hozzá, mint az alábbi receptben.
A kukoricadarás-csokis süti alaptésztaként is használható, bármilyen gyümölccsel megbolondíthatjuk, amivel egyszerűen csak nyersen megpotyogtatjuk, a birs esetén viszont érdemes előpárolni egy kicsit, mert elég makacs és kemény, viszont nagyon meghálálja a kis plusz munkát, mert istenien passzol ez az illatos gyümölcs pikánsságával a puha csokis sütihez…
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A birsalmákat meghámozzuk, kicsumázzuk, megmossuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadva fél citrom levét és 2 csomag vaníliás cukrot. Félpuhára főzzük, majd leszűrjük – a főzőlé kihűtve üdítőnek, limonádénak tökéletesen felhasználható.
Közben a csokoládét összetördeljük, és a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, félretesszük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel jó habosra, fehéredésig verjük, majd mehet bele a sütőpor és a kukoricadara, és ezzel is simára keverjük, majd hozzáöntjük a vajas csokoládét, és ezzel is eldolgozzuk.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba öntjük, belerakosgatjuk a lecsöpögtetett vaníliás birsalmát, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a tészta kicsit dermedjen és elnyerje tökéletes omlós állagát, majd kockára vágva tálaljuk.