Attól, hogy valaki vega vagy vegán, esetleg diétázik vagy egészségtudatosabban étkezik, még nem kell feltétlenül lemondania a ropogósra sült füstös finomságról, ami ízében és állagában is nagyon hasonlít a baconre. Isteni krémlevesek vagy főzelék, de akár egy szendvics tetejére morzsolva is.
Leborulunk a vegán konyhatündérek kreativitása előtt: számtalan receptben csodálhatjuk meg, hogyan váltják ki a különféle állati alapanyagokat egészséges és tökéletesen működő növényi összetevőkre. Ez a vegán „bacon” például azért is őrülten jó megoldás, mert üvegbe zárva sokáig eltartható, és bármikor bevethető, ha szeretnénk egy kicsit feldobni a salátánkat, szendvicsünket vagy bármilyen sós fogást. Sőt, még magában is jó nassolnivaló!
Az alapja kókuszpehely, amit szójaszósszal és juharsziruppal, folyékony füsttel és füstölt paprikaporral kell egy serpenyőben megpirítani egészen kevéske zsiradékon. A folyékony füst és a füstölt paprika valószínűleg kevés háztartásban található meg a fűszerpolcon, de gourmet- vagy bioboltokban beszerezhető, de akár ki is váltható: ha valaki nem szívesen használ füstaromát, akkor kevés sörélesztővel is elérhető hasonló íz.
Hozzávalók:
Elkészítés: Kevés olajat vagy kókuszzsírt egy serpenyőben felforrósítunk, rádobjuk a kókuszpelyhet. Meglocsoljuk a szójaszósszal és a juharsziruppal, meghintjük a paprikával, és folyamatos kevergetés mellett kb. 10 perc alatt ropogósra megpirítjuk.
Ha kihűlt, jól záródó üvegbe vagy dobozba tesszük, így sokáig ropogós marad.