A nokedli lekörözhetetlen és kihagyhatatlan klasszikus, percek alatt összeállítható, gyorsan megfő, és ha egy kis zöldfűszerrel felturbózzuk, akkor akár főételként is tökéletes.
A gyors galuska tojással összesütve az egyik legnagyobb kedvenc, a tojásos nokedli mindent visz, tényleg! De az alaptésztát érdemes variálni is, főleg akkor, amikor a piac teli van friss petrezselyemmel, bazsalikommal. A finomra vágott zöldekkel olyan isteni kis nokedliket készíthetünk, amiket akár tojásosan, akár egy kis olvasztott vajjal és reszelt parmezánnal vagy bármilyen reszelt sajttal, sajtszósszal és egy nagy adag salátával önálló főételként is tálalhatunk.
A petrezselyem és a bazsalikom helyett spenóttal és mángolddal is kipróbálhatjuk, nyersen is tökéletesen működik, nem kell előzetesen blansírozni, ha fűszerként kellően apróra vágjuk – ízeiket így is átadják a galuskának.
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat és az olajat, 1 teáskanál sót, ízlés szerint borsozzuk, elkezdjük összedolgozni, kevés vizet adunk hozzá, ha szükséges – 1-2 evőkanálnyit –, és simára keverjük. A petrezselymet finomra vágjuk, a tésztához keverjük.
Egy lábasban kb. 3 liter sós vizet forralunk, majd a tésztát nokedliszaggató segítségével vagy nagyobb vágódeszkáról a forró vízbe késsel beleszaggatjuk. Amikor a kis zöld nokedlik a víz felszínére feljönnek, szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, tálba tesszük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és a nokedlit átforgatjuk benne.
Ízlés szerint sajttal megszórva önmagában, de köretként is tálalhatjuk, tojással átsütve is tökéletes kicsit alternatívabb tojásos nokedliként.