Gyors, finom, szaftos, sok zöldség, hús és tészta is van benne, édes és sós egyszerre, izgalmas ízkombinációkkal. Svájcban klasszikus kedvencnek számít, a recept küldőjének 12 éves kisfia azt mondta, ha majd később egyedül él, akkor minden nap csak ezt fogja főzni és enni. :)
„Hörnli, Ghackets, Öpfelmues“ – ez a neve svájci németül, vagyis szarvacskatészta, darált hús és almapüré. Fura kombináció elsőre, de tényleg nagyon finom, ráadásul a darált hús nemcsak simán meg van pirítva, hanem egy fűszeres, zöldségekkel felturbózott szaftos raguvá párolva kerül majd a tányérra. A húshoz pedig nemcsak tészta a köret, de egy kis gyümölcsös körítés is jár, jelen esetben párolt alma pürésítve. Mi is szívesen párosítjuk gyümölcsszósszal a főtt marhahúst, kínáljuk kompóttal a sült húst – ez nincs is tőle nagyon távol.
Nálunk ismeretlen, de a német vidékeken az almapürét előszeretettel s sokféle módon használják – és milyen jól teszik. A párolt alma pépesítve szószként, de akár sütemény alapanyagként is remek – diétás kekszrecept ITT, de egy kis joghurttal összekeverve egészséges uzsonnának is ideális. Otthon is könnyen elkészíthető, de a német érdekeltségű szuperekben és drogériákban készen is beszerezhető.
Hozzávalók:
Elkészítés: Meghámozzuk az almát, negyedekre vágjuk, kivágjuk a magházat, serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és 1 dl vizet. Takarékon 10-15 percig pároljuk, majd összeturmixoljuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, a hagymát, a répát, a pórét és a padlizsánt is apróra felkockázzuk.
A vajat vagy olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a húst rádobjuk, és kevergetve kifehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymákat, a padlizsánt és a répát, sózzuk, borsozzuk, néhány percig együtt pároljuk, majd a paradicsompürével kicsit összepirítjuk.
Felöntjük a vörösborral és az erőlevessel, hozzáadjuk a majorannát és a babért, és lefedve 10 percet pároljuk, majd a tejszínt is hozzáadjuk, átkeverjük.
Közben a tésztát sós vízben a csomagolásán feltüntetett idő alatt megfőzzük, leszűrjük.
A fűszeres húsragut a tésztával és az almapürével tálaljuk, a tésztát ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal.