Megunhatatlan kedvencünk a crumble néven is ismert morzsasüti, mert pofonegyszerű és nagyon finom, gyakorlatilag sült gyümölcs egy kis ropogós morzsával, ami most nagyon izgalmas kombinációban készült - almával, banánnal és egy kis rummal, a morzsát pedig pörkölt mogyoró teszi extrán ropogóssá és izgalmassá.
Sosem gondoltuk volna, hogy a banán és az alma ennyire jó ízkombinációt alkot, egyszerűen ellenállhatatlan, ráadásul így alig kell hozzá egy kis cukor, és a kissé túlságosan érett banán is jól felhasználható benne. Az alaphoz az almát egy kis vajon, némi vaníliás cukor és rum társaságában érdemes előre megpárolni egy kicsit, így elképesztően szaftos és illatos lesz, majd ehhez keverni a pépesített banánt – mennyei!
A morzsasüti persze azért is jó, mert a tésztával nem nagyon kell bajlódni – egyszerűen csak egy kis lisztet, cukrot és vajat kell hozzá összemorzsolni, és mehet is a gyümölcs tetejére. Itt egy kis natúr pörkölt földimogyoró is került bele, ami ízben és ropogósságban is fokozza az élvezeteket, de persze más magot – diót, mandulát, törökmogyorót – is használhatunk hozzá, ha épp az van kéznél, mindegyikkel isteni!
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, apróra kockázzuk, a banánt meghámozzuk, és villával összetörjük. Egy serpenyőben 2 evőkanál vajat felolvasztunk, rádobjuk az almát, és kevergetve 4-5 percig pároljuk, majd meglocsoljuk a rummal, megszórjuk a vaníliás cukorral, és még 2-3 percet pároljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és a pépesített banánt, összeforgatjuk, és egy pitetálba öntjük.
A morzsához a cukrot és a lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, összemorzsoljuk, majd a pörkölt mogyorót is hozzáadjuk, és egyenletesen a gyümölcsre szórjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15-20 perc alatt megsütjük. Melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom, kínálhatunk mellé egy kis vaníliafagyit is…