Nagyon szeretem a kelt tésztával készült süteményeket, egyik legnagyobb kedvencem a gyümölcsízes bukta. De mivel szép szilvát sikerült vásárolnom, és ízre is nagyon finom volt, így azt gondoltam, ízes helyett sütök pár darab szilvás buktát.
Nálunk mindig siker a frissen kisült kelt tészta, minden formában szeretjük, de a békebeli bukta kétségtelenül mindent visz. Most friss gyümölccsel, mézédes és aromás szilvával készült lekvár helyett – senki nem panaszkodott, ráadásul ez az őszi gyümölcs igazán jó áron kapható.
A pillekönnyű kelt tészta a szaftos fahéjas-szilvás töltelékkel szinte pillanatok alatt felére fogyatkozott. Langyosan a legfinomabb szerintem, de teljesen kihűlve is elfogyott az utolsó morzsája is.
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a kristálycukorral összekevert tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával, és pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a porcukorral, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított tejszínt és a tojássárgát. Ezután ízlés szerint robotgéppel vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától. Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Közben a töltelékhez a szilvákat vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. A kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd vágjuk fel kb. egyforma darabokra. Ezután minden tészta közepére tegyünk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, helyezzünk rá egy-egy félbevágott szilvát, majd formázzuk meg a buktát.
A vajat olvasszuk fel, majd több mint a felével kenjük ki a tepsit. Ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük bele a buktákat, majd a maradék olvasztott vajjal kenjük le a tésztát. Ezután takarjuk le a tepsit egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára a buktákat – én légkeverésnél 170 fokon 30 percig sütöttem.
Langyosan, hidegen is finom, meghinthetjük kevés porcukorral is tálalás előtt – ellenállhatatlan!