Írd be, mit keresel:

Sütőtök és gesztenye szerelme egy melengető, selymes levesben

A sütőtökkrémlevesben az az imádnivaló, hogy rengeteg módon variálható, sokféle fűszer, zöldség és gyümölcs is jól passzol hozzá, és aki szereti az édes-sós ízkombinációt, annak garantáltan kedvence ez melengető fogás. Most gesztenyével készült, együtt pedig tökéletes párost alkotnak.

Cookta - 2023.10.28.
Sütőtök és gesztenye szerelme egy melengető, selymes levesben

Az egyik legjobb barátunk a hűvös hónapokban az egészséges sütőtök, rengeteg vitamint és rostot tartalmaz, híres bőrszépítő hatásáról, ami az őszi-téli időszakban különösen értékessé teszi. Jó áron beszerezhet és hosszan eltartható, így nem árt, ha mindig van belőle otthon, hiszen egyszerűen melengető és tartalmas fogást varázsolhatunk belőle.

Az egyik tuti befutó a sütőtökös fogások között a selymes krémleves, amit készíthetünk egész egyszerűen és gyorsan egy kis szerecsendióval fűszerezve – videós recept itt -, narancsosan vagy akár curryvel és kókusszal, vagy akár éppen főtt gesztenyével, mint az alábbi nagyon krémes, isteni finom változatban.

Gesztenyés sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg főtt gesztenye vagy natúr gesztenyepüré
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 leveskocka
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors

Elkészítés: A sütőtököt, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A sütőtököt kockára, a hagymát cikkekre vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, majd mindezeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben 30 percet sütjük.

A megsült zöldségeket egy lábasba áttesszük, hozzáadjuk a gesztenyét, a gyömbért, a szegfűszeget, a kakukkfüvet és a leveskockát, felöntjük 1 liter vízzel, és tűzre téve 15 percig főzzük közepes hőmérsékleten.

A tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a tejszínt, botmixerrel krémesítjük, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha túl sűrű, kis vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk.

Tányérokba merjük, ízlés szerint krutonnal, gesztenyével vagy akár pirított tökmaggal, baconkockákkal megszórva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.