A sütőtökkrémlevesben az az imádnivaló, hogy rengeteg módon variálható, sokféle fűszer, zöldség és gyümölcs is jól passzol hozzá, és aki szereti az édes-sós ízkombinációt, annak garantáltan kedvence ez melengető fogás. Most gesztenyével készült, együtt pedig tökéletes párost alkotnak.
Az egyik legjobb barátunk a hűvös hónapokban az egészséges sütőtök, rengeteg vitamint és rostot tartalmaz, híres bőrszépítő hatásáról, ami az őszi-téli időszakban különösen értékessé teszi. Jó áron beszerezhet és hosszan eltartható, így nem árt, ha mindig van belőle otthon, hiszen egyszerűen melengető és tartalmas fogást varázsolhatunk belőle.
Az egyik tuti befutó a sütőtökös fogások között a selymes krémleves, amit készíthetünk egész egyszerűen és gyorsan egy kis szerecsendióval fűszerezve – videós recept itt -, narancsosan vagy akár curryvel és kókusszal, vagy akár éppen főtt gesztenyével, mint az alábbi nagyon krémes, isteni finom változatban.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A sütőtököt kockára, a hagymát cikkekre vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, majd mindezeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben 30 percet sütjük.
A megsült zöldségeket egy lábasba áttesszük, hozzáadjuk a gesztenyét, a gyömbért, a szegfűszeget, a kakukkfüvet és a leveskockát, felöntjük 1 liter vízzel, és tűzre téve 15 percig főzzük közepes hőmérsékleten.
A tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a tejszínt, botmixerrel krémesítjük, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha túl sűrű, kis vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk.
Tányérokba merjük, ízlés szerint krutonnal, gesztenyével vagy akár pirított tökmaggal, baconkockákkal megszórva tálaljuk.