Szőlőből ritkán készül desszert, pedig szuperegészséges, lédús, édes, nagyon aromás gyümölcsünk. A szőlőpuding pédául egy istenien krémes, lágy finomság, ráadásul pofonegyszerű is, az egyetlen macera, hogy meg kell szabadítanunk a szőlőt a héjtól és magtól, ha igazán finomat akarunk, de ha esetleg friss musthoz jutunk, akkor igazán egyszerű a dolgunk!
Szőlőlé az alapja ennek a nagyon jó kis desszertnek, amit érdemes frissen készíteni, egy turmixgéppel, majd átpasszírozni. Nem annyira macerás, mint elsőre tűnik, nem kell gumicsizmával megtaposti, mint klasszikusan a szüreteken, csak egy turmixgép vagy késes aprító és egy szűrő szükséges hozzá csupán, és néhány perc türelem, míg kinyerjük az értékes levet, utána már nagyon hamar és egyszerűen elkészül ez a selymes-krémes nyalánkság.
A puding maga kukoricakeményítővel készül, gluténmentes étrendbe is beilleszthető, használhatunk hozzá tejet vagy akár bármilyen növényi tejpótlót, ha nagyon édes a szőlőnk, akkor az édesítést el is hagyhatjuk, de mézzel, juharsziruppal vagy más egészséges édesítőt is használhatunk, így alakbarát és egészséges is lesz ez a remek desszert!
Hozzávalók:
Elkészítés: A szőlőt leszemezzük, turmixgépbe tesszük, és alaposan összemixeljük, majd egy sűrű szűrőn áttörjük, hogy a héjtól és a magtól megszabadítsuk.
Az étkezési keményítőt egy kisebb lábasba tesszük, hozzáadunk kb. 1 dl hideg tejet, és kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük. Felöntjük a többi tejjel, és tűzre téve, állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliát, a mézet és a szőlőlé 1/3 részét, és kevergetve tovább főzzük, míg újból sűrűsödni kezd. Poharakba vagy kelyhekbe öntjük, és hagyjuk kicsit hűlni és dermedni.
A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk pár percre, míg felpuhul. Közben a maradék szőlőlevet egy lábosban felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. A pudingok tetejére öntjük, hagyjuk hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára, hogy teljesen megdermedjen.
Ízlés szerint friss szőlővel tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk egy kis chiamaggal vagy durvára vágott dióval, hogy egy kis ropogós is legyen benne.