Imádjuk a különféle szendvicskrémeket, mert változatosabbá tehetőek velük a hideg vacsorák, a munkába is magunkkal vihető tartalmas szendvicsek, de vendégvárónak, mártogatósnak is ideálisak, így mindig szuper egy új változatot kipróbálni. A kence alapja most vörös lencse, vegán, mindenmentes, de ami a legfontosabb: nagyon finom. :)
A vörös lencse egy fehérjében és rostokban gazdag hüvelyes, nagyon gazdag és egészséges táplálékforrás. Levesnek, currynek is kiváló, de sajnos szétfő, mire megpuhul, és csodás színéből is veszít. Nos, ennél a receptnél egyik sem baj, hiszen úgyis pépesítés a vége, és egy kis sárgarépával és pirospaprikával felturbózva megőrizhető a narancsos szín.
Így leginkább a magyaros körözöttre hasonlít – csak épp vegán, túrómentes változatban –, egy kis citromlével belecsempészhetjük a túró enyhén savas ízeit, de ízlés szerint mindenféle fűszerekkel variálhatjuk – a vörös lencse semleges íze elbír nagyon sokféle ízvilágot.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a répát meghámozzuk, a hagymát apróra vágjuk, a répát felkockázzuk. A lencsét szűrőben alaposan leöblítjük. Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál olajat, rádobjuk a hagymát, kevergetve megdinszteljük, hozzáadjuk a lencsét és a répát, átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük.
A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a mustárt, a pirospaprikát és a tahinit, belereszeljük a fokhagymát, és botmixerrel – vagy késes robotgépben – pépesítjük, annyi olívaolajat adva hozzá, hogy selymesen krémes legyen. Megkóstoljuk, kevés citromlével és a fűszerekkel korrigáljuk.
Hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint kis pirospaprikával, aprított petrezselyemmel, szezámmal meghintve, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk – pirítóssal, keksszel, pitával vagy hasábokra vágott zöldségekkel.