Írd be, mit keresel:

Vörös lencsés hummusz, a vegán körözöttalternatíva

Imádjuk a különféle szendvicskrémeket, mert változatosabbá tehetőek velük a hideg vacsorák, a munkába is magunkkal vihető tartalmas szendvicsek, de vendégvárónak, mártogatósnak is ideálisak, így mindig szuper egy új változatot kipróbálni. A kence alapja most vörös lencse, vegán, mindenmentes, de ami a legfontosabb: nagyon finom. :)

Cookta - 2023.11.01.
Vörös lencsés hummusz, a vegán körözöttalternatíva

A vörös lencse egy fehérjében és rostokban gazdag hüvelyes, nagyon gazdag és egészséges táplálékforrás. Levesnek, currynek is kiváló, de sajnos szétfő, mire megpuhul, és csodás színéből is veszít. Nos, ennél a receptnél egyik sem baj, hiszen úgyis pépesítés a vége, és egy kis sárgarépával és pirospaprikával felturbózva megőrizhető a narancsos szín.

Így leginkább a magyaros körözöttre hasonlít – csak épp vegán, túrómentes változatban –, egy kis citromlével belecsempészhetjük a túró enyhén savas ízeit, de ízlés szerint mindenféle fűszerekkel variálhatjuk – a vörös lencse semleges íze elbír nagyon sokféle ízvilágot.

Vörös lencsés hummusz

Hozzávalók:

  • 20 dkg vörös lencse
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál tahini
  • kevés citromlé
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a répát meghámozzuk, a hagymát apróra vágjuk, a répát felkockázzuk. A lencsét szűrőben alaposan leöblítjük. Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál olajat, rádobjuk a hagymát, kevergetve megdinszteljük, hozzáadjuk a lencsét és a répát, átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük.

A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a mustárt, a pirospaprikát és a tahinit, belereszeljük a fokhagymát, és botmixerrel – vagy késes robotgépben – pépesítjük, annyi olívaolajat adva hozzá, hogy selymesen krémes legyen. Megkóstoljuk, kevés citromlével és a fűszerekkel korrigáljuk.

Hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint kis pirospaprikával, aprított petrezselyemmel, szezámmal meghintve, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk – pirítóssal, keksszel, pitával vagy hasábokra vágott zöldségekkel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.