Nagyon szeretjük a spenótot minden formában, főzeléknek, vajon párolva köretnek, sós piték töltelékeként, a zsenge leveleket salátának, de levesnek eddig nem készült. Nagy hiba volt, mert nagyon kiadós, alakbarát és finom!
Csupa zöldség, nagyon zöld, krémes és különleges ez a melengető leves, a benne lévő sok rost miatt laktató még húsmentesen is. A spenót mellett cukkini, póré és egy kis krumpli adja a tartalmat, és a spenóthoz oly gyakran használt szerecsendió és tejszín helyett most egy kis menta és feta került bele. Elsőre meglepőnek tűnhet, de nagyon harmonikus, frissé teszi a levest, a sós sajt pedig selymessé és telt ízűvé varázsolja.
Aki szeretné gazdagabbá tenni, dúsíthatja felkockázott főtt tojással, húsimádók süthetnek a tetejére bacont vagy kolbászcsipszet, de morzsolható bele még akár extra feta sajt is tálaláskor.
Hozzávalók:
Elkészítés: A pórét, a krumplit és a cukkinit megtisztítjuk, felaprítjuk. 2-3 evőkanál olívaolajon megpároljuk, hozzányomjuk a fokhagymákat, átkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és forrástól számítva közepes lángon 10–12 perc alatt puhára főzzük. Ekkor hozzádobjuk az alaposan megmosott spenótot, és még 5 percig főzzük.
A tűzről levéve beletépkedjük a mentát, belemorzsoljuk a fetát, és botmixerrel selymesre turmixoljuk, borsot őrölünk hozzá, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk – de csak a végén, mert a feta és a leveskocka is sós.
Forrón tálaljuk, ízlés szerint pirított kenyérkockát szórhatunk a levesbe.