Szezonja van, mégis ritkán kerül főszerepbe a póréhagyma, pedig egészséges és pénztárcabarát, és tejszínnel párolva pedig nagyon selymes, lágy, édeskés az íze. Most gnocchival készült belőle melengető egytálétel, egyszerű és nagyszerű vega fogás, salátával tálalva tökéletes gyors vacsora.
A póré méltatlanul mellőzött zöldség, ugyanolyan egészséges és jótékony hatású, mint a hagyma, csakhogy sokkal lágyabb, szelídebb az íze, főzés közben pedig elveszti karakteres illatát, és kellemesen édeskéssé változik. Sokkal könnyebben emészthető, mint a hagyma, így önállóan, magában zöldségként is tekinthetünk rá, és könnyedén főszerepet is adhatunk neki szószban vagy levesben.
Most egy kis fehérborral és tejszínnel, valamint egy kis aszalt paradicsommal készült belőle mártás, ami készen kapható gnocchival ideális gyors és melengető őszi-téli fogás, különösen finom, ha egy kis sajttal megszórva még átsütjük a sütőben, és ebben az esetben a gnocchit nem is kell megfőzni. Akinek hiányzik belőle a hús, némi aprított sonkával vagy baconnel gazdagíthatja, de vega változatban is nagyon laktató és kiadós.
Hozzávalók:
Elkészítés: A pórét és a fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk mindkettőt. Az aszalt paradicsom fűszeres olajából 2 evőkanálnyit egy serpenyőben felforrósítunk, rádobjuk a pórét és a fokhagymát, és kis lángon, kevergetve párolni kezdjük, amikor kezd összeesni, meglocsoljuk a fehérborral, és 2-3 percet tovább pároljuk, majd ha elillant a bor, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot, meghintjük a kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és lefedve 6-8 percet pároljuk.
Közben a nyers gnocchit egy sütőtálba öntjük, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejszínes pórét egyenletesen a gnocchira öntjük, és ráreszeljük a sajtot.
A sütőtálat 12-15 percre az előmelegített sütőbe toljuk, amíg szép pirosra sül a teteje, a tejszín pedig a gnocchi keményítőtartalmától besűrűsödik.
Azon melegében tálaljuk, salátát kínálva mellé.