Gyors és nagyon egyszerű fogás ez a sajttal sült padlizsán, a húsa krémesre sül, és átjárja a sajt aromája. Percek alatt összeállítható, jól variálható, és mivel nem egyben sül a padlizsán, hanem szeletben, hamar elkészül, így ideális villámvacsorának.
A sült padlizsán akkor igazán finom, ha a húsa egészen krémes állagú, ehhez pedig gyakran sok olajra és hosszú sütési időre van szükség, de szerencsére nem ennél a változatnál, sőt kimondottan gyors, és ha sovány sajttal készítjük, akkor diétás fogásként is megállja a helyét.
Az alap a padlizsán és a mozzarella, ami könnyen olvad, és egészen belesül a zöldség szivacsos húsába, innentől kezdve pedig nagyon jól variálható különféle fűszerekkel és feltétekkel. Ebben az esetben csak egy kis fokhagyma került a padlizsánra, valamint a sütés végefelé egy kevés karakteres gorgonzola sajt, de megszórhatjuk kakukkfűvel, oregánóval is, a kéksajt helyett használhatunk füstölt sajtot vagy parmezánt, de húsos változatban egy kis bacon, sonka vagy kolbászkarika is mehet rá – ezekkel sem bonyolultabb elkészíteni, mégis saját ízvilágunkra szabhatjuk, akár egy tepsiben többféle változatot készítve egyszerre.
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánok végét levágjuk, és ujjnyi szeletekre vágjuk, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. A fokhagymákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, a padlizsánkarikákra szórjuk, az egészet egyenletesen sózzuk, borsozzuk. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük, és a padlizsánkarikákon elosztjuk, és a tepsit 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 15 percet sütjük, majd rácsípkedjük a gorgonzolát, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy ráolvadjon, és az ízét átvegye a padlizsán.
Azon melegében tálaljuk, ízlés szerint salátát, párolt rizst vagy más köretet kínálhatunk hozzá.