A tökfőzelék igazi klasszikus, de a sütőtökös változat egyáltalán nem az, pedig ebből az őszi-téli zöldségből is készülhet egészséges és kiadós főzelék, ráadásul egyszerű, gyors és nagyon finom.
A sütőtök leggyakrabban sütve vagy levesként kerül nálunk a tányérba, pedig főzeléket is készíthetünk vele. Nagyon egyszerű, kellemesen édeskés, pár perc elég neki, és nagyon jó alternatíva őszi-téli napokra, ha friss és helyi alapanyagból szeretnénk főzni.
Most póréhagymával, tejföllel és tárkonnyal készült belőle ragu, ami főzeléknek is bátran nevezhető, igaz, nincs benne rántás vagy habarás, nem a klasszikus főzelék-állagot hozza, de nagyon finom, krémes és kiadós, vegetáriánusoknak egy kis párolt rizzsel önmagában is tökéletes, de sült csirkemell, vagy más hús, hal mellé is jó kísérő.
A szezonális póré és sütőtök szuper páros, levesben, sütve is finom, de ezt a tejfölös változatot is érdemes kipróbálni, bármilyen fűszerrel jól működnek, mi szárított tárkonnyal próbáltuk ki, meglehetősen rendhagyó, de fantasztikusan finom!
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, 1×1 centis kockákra vágjuk, a pórét vékonyan felkarikázzuk. Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a pórét és a sütőtököt, és 2-3 percig kevergetve pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a tárkonnyal, és 1 dl vízzel felöntve fedő alatt 5-6 percet pároljuk.
Közben a tejfölt 2-3 evőkanál vízzel fellazítjuk és átkeverjük, a sütőtökhöz adjuk, és még 2-3 percet főzzük.
Ízlés szerint tálaljuk, kis párolt rizzsel, bulgurral, kuszkusszal is finom, készíthetünk mellé tükörtojást, hús, hal mellé is nagyon jó köret lehet.