Mindenkivel előfordul, hogy kicsit elszámolja a rizst vagy tejberizst, jóval több lesz, mint amennyi elfogy. Kidobni ételt viszont nem szeretünk, így érdemes kicsit átalakítani. Most joghurtos rizskrém készült belőle, és olyan finom, hogy érdemes direkt ezért nagyobb adag tejberizst főzni – reggelinek, uzsonnának, desszertnek is tökéletes.
A tejberizs kiadós klasszikusunk, ami frissen a legfinomabb, a maradékból pedig készülhet rizskoch vagy gyümölcsrizs is. A kissé szárazabb, már nem annyira kívánatos tejberizsből most tejszín hiányában görög joghurttal készült nagyon könnyű krém, ami jóval kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint ha tejszínhabbal lenne lazítva, ráadásul rém egyszerű.
Önmagában is nagyon finom, gyors megoldásként lekvárral vagy befőttel is tálalható, de pár perc alatt karamellizált almát is készíthetünk a tetejére.
Hozzávalók:
A karamellizált almához:
Elkészítés: A tejberizs nagy részét késes robotgépbe tesszük, és először 2-3 evőkanál görög joghurttal fellazítjuk, majd annyi joghurtot adunk még hozzá, hogy krémes, selymes állagot kapjunk. Vaníliás cukorral vagy cukorral édesítjük, de ne túl édesre, mert jön még hozzá a karamellizált gyümölcs is, majd a maradék rizst is hozzáadjuk, hogy legyenek benne darabkák is.
Az almákat félbevágjuk, magházukat kivágjuk, majd cikkekre vágjuk – ízlés szerint meg is hámozhatjuk. Serpenyőbe tesszük a cukrot, először megolvasztjuk, majd enyhén karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat és a fahéjrudat, átkeverjük, ha felolvadt a vaj, akkor az almaszeleteket beletesszük, ráfacsarjuk a citrom levét. 2-3 percig pároljuk-sütjük, majd megforgatjuk, és a másik felüket is karamellizáljuk.
A rizskrémet tálkákba szedjük, a karamellizált almát rákanalazzuk a levével együtt.