Egy finom omlós keksz mindig jól jön, uzsonnára, kirándulásra, munkahelyre, akár reggelire vagy a délutáni kávé mellé is ideális, és jóval egyszerűbb elkészíteni, mint sokan gondolják. Most egy olyan receptet hoztunk, ami laktózmentes, vegán, egészségesebb a klasszikus vajas keksznél, de isteni finom, omlós és fűszeres.
Kívül ropogós, belül omlós, istenien illatos a sok fűszertől, tojás és vaj nélkül készül, cukor helyett juharsziruppal, és a liszt nagy része is teljes kiőrlésű, ráadásul 5 perc alatt összeállítható egyetlen tálban. Igazán gyerekjáték, annyira, hogy akár kiskuktákra is bízhatjuk a készítését, az alapanyagok kimérését leszámítva.
Akár dupla mennyiséget is süthetünk belőle, mert kihűlés után jól záródó fémdobozba vagy üvegbe téve hosszan eláll, és bármikor előkapható, ha egy kis édes kényeztetésre vágyunk.
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
Száraz alapanyagok:
Nedves alapanyagok:
Elkészítés: A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzáöntjük az olajat és a juharszirupot, összedolgozzuk. A masszából kb. 25 golyót formázunk, és egymástól távolabb sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. Nem kell lenyomkodni, mert sütés közben kellően elterülnek.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 10 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Dobozba zárva hosszan friss marad.