A körte és a kéksajt párosa egy csoda, nyersen és sütve is isteni a kettő együtt, teljesen beleszerettünk, így most egy pite készült velük, mondhatni pofonegyszerűen. Túlbonyolítani amúgy sem szükséges, ezt a mesés ízkombinációt nem érdemes sem elnyomni, sem tompítani, mert önmagában tökéletes.
A kéksajt – legyen az rokfort, gorgonzola, stilton vagy hazai márványsajt – igazán aromás, zsírosabb, olvadékony, érlelt sajt, ami ma már szerencsére nem számít ritkaságnak, és több fajtája is szinte minden szupermarketben megtalálható. A gorgonzola a legolvadósabb, de bármelyik megfelel ehhez a nagyon egyszerű pitéhez, a körtéből pedig érdemes érettebb, lédús, édes példányokat választani, ez harmonizál legjobban a karakteres sajttal.
A pite alapja egyszerű leveles tészta, amire egy kis mascarponével kikevert kéksajtos krém kerül, erre jönnek a körteszeletek, majd még egy kis extra sajt, majd mehet is a sütőbe. Salátával kísérve tökéletes gyors vacsora, de magában is nagyon jó vendégvárónak vagy baráti borozgatás mellé.
Hozzávalók:
Elkészítés: A körtéket félbevágjuk, magházukat kivágjuk, vékonyan felszeleteljük.
A kéksajt felét villával egy tálkában összetörjük, hozzáadjuk a mascarponét és a tejszínt, borsot őrölünk hozzá, majd összekeverjük.
A leveles tésztát kiterítjük, tepsibe tesszük papírostul, egyenletesen megkenjük a kéksajtos kencével, a tészt szélein 1 centit szabadon hagyva, meghintjük kakukkfűvel. A tetejét kirakjuk a körteszeletekkel, rámorzsoljuk a maradék márványsajtot.
180 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt megsütjük. Salátával gyors vacsorának, önmagában vendégvárónak vagy borkorcsolyának is tökéletes.