Írd be, mit keresel:

Túrókrémes csiga gazdagon, francia vajas tésztával

Isteni finom, puha és illatos ez a túrókrémes csiga, ami vajas kelt tésztával készül, a viszonylag nagy mennyiségű vajnak köszönhetően különösen foszlós és gazdag, a túrós tölteléktől pedig jó szaftos a belseje, igazi békebeli, házias finomság!

Cookta - 2023.11.11.
Túrókrémes csiga gazdagon, francia vajas tésztával

Francia kelt tésztával, úgynevezett brióstésztával készül ez a gazdag, illatos sütemény, aminek a benne lévő vaj a jellegzetessége és foszlósságának a titka, de épp ezért hosszabb kelesztési időt is igényel, hogy kellően megkeljen, és könnyű legyen a tészta, viszont a türelmünket meghálálja, mert a végeremény isteni finom.

A túrós töltelék mellett a foszlós csigákba jó adag mazsola is került, de aki nem szereti, el is hagyhatja, vagy aszalt áfonyával, esetleg aprított csokival kiválthatja, ezekkel is nagyon jól párost alkot a túrókrém ebben a házias kelt tésztában.

Túrókrémes-mazsolás csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 nagyobb tojás
  • 10 dkg lágy vaj
  • 3,5 dkg cukor
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 5 evőkanál tejföl
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 marék mazsola

Elkészítés: A száraz alapanyagokat – a lisztet, a cukrot, a csipet sót és az élesztőt – egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felütött tojásokat, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni. Ha nem állna össze, egy pici tejet adhatunk hozzá, majd amikor a tészta kezd elválni az edény falától és nagyjából összeáll, több részletben hozzáadjuk a lágy vajat, és 5-6 perc alatt szép fényes, lágy tésztává kidolgozzuk. Lisztezett tálba tesszük, és lefedve kb. 2 órát kelesztjük, de hűtőbe téve egy egész éjszakát is keleszthetjük.

A töltelékhez a túrót villával áttördeljük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, alaposan összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, majd vékony téglalappá kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a túróval, megszórjuk a mazsolával, feltekerjük, és kb. 2 centinként felszeleteljük, és egy vajjal kikent vagy sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, és még 30 percet hagyjuk újra kelni.

200 fokosra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt pirulásig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt rávetnénk magunkat a foszlós, illatos csigákra.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.