Isteni finom, puha és illatos ez a túrókrémes csiga, ami vajas kelt tésztával készül, a viszonylag nagy mennyiségű vajnak köszönhetően különösen foszlós és gazdag, a túrós tölteléktől pedig jó szaftos a belseje, igazi békebeli, házias finomság!
Francia kelt tésztával, úgynevezett brióstésztával készül ez a gazdag, illatos sütemény, aminek a benne lévő vaj a jellegzetessége és foszlósságának a titka, de épp ezért hosszabb kelesztési időt is igényel, hogy kellően megkeljen, és könnyű legyen a tészta, viszont a türelmünket meghálálja, mert a végeremény isteni finom.
A túrós töltelék mellett a foszlós csigákba jó adag mazsola is került, de aki nem szereti, el is hagyhatja, vagy aszalt áfonyával, esetleg aprított csokival kiválthatja, ezekkel is nagyon jól párost alkot a túrókrém ebben a házias kelt tésztában.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A száraz alapanyagokat – a lisztet, a cukrot, a csipet sót és az élesztőt – egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felütött tojásokat, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni. Ha nem állna össze, egy pici tejet adhatunk hozzá, majd amikor a tészta kezd elválni az edény falától és nagyjából összeáll, több részletben hozzáadjuk a lágy vajat, és 5-6 perc alatt szép fényes, lágy tésztává kidolgozzuk. Lisztezett tálba tesszük, és lefedve kb. 2 órát kelesztjük, de hűtőbe téve egy egész éjszakát is keleszthetjük.
A töltelékhez a túrót villával áttördeljük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, majd vékony téglalappá kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a túróval, megszórjuk a mazsolával, feltekerjük, és kb. 2 centinként felszeleteljük, és egy vajjal kikent vagy sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, és még 30 percet hagyjuk újra kelni.
200 fokosra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt pirulásig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt rávetnénk magunkat a foszlós, illatos csigákra.