Gyors és pofonegyszerű, csupa fehérje fogás ez a gombás sült tojás, ami egy kis pirítóssal vagy akár salátával tálalva is remek, laktató és pénztárcabarát, egyszemélyes tálkákban készítve pedig kimondottan elegáns és mutatós is, de legfőképpen isteni finom.
A sütőben ritkán sütünk tojást, pedig érdemes, ez a tejszínes gombaágyon sült francia változat jó bizonyság erre. Pikk-pakk elkészül, a selymes gombás szósz és a lágyra sütött tojás tökéletesen harmonizálnak, és ha egy kis fehérborral és kakukkfűvel megbolondítjuk az alapot, akkor még illatosabb és finomabb.
Akinek nincs egyszemélyes szufléformája vagy ehhez hasonlatos sütőbe tehető kerámia vagy üveg tálkája, egy pitetálban is nyugodtan megsütheti, ugyanolyan finom lesz, bár kevésbé látványosan tálalható, viszont akár több tojással is felturbózható.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombát, az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, az újhagyma zöldjét félretesszük, a fehér részét felkarikázzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a gombát és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve jól lepirítjuk, menet közben meglocsolva a fehérborral, ha elillant, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, felöntjük a tejszínnel, és 4-5 perc alatt közepes lángon összeforraljuk.
A tejszínes gombát 4 szufléformába elosztjuk, mindegyik tetejére 1-1 tojást ütünk, tepsibe tesszük, felöntjük 2 ujjnyi forró vízzel, és 180 fokos sütőbe tolva 12-15 perc alatt megsütjük, attól függően, mennyire lágyan vagy jobban átsülve szeretjük a tojás sárgáját.
Azonnal tálaljuk a félretett újhagyma finomra vágott zöldjével meghintve, pirítóst vagy friss kenyeret kínálva hozzá.