Írd be, mit keresel:

Gombával sült tojás, a finom fehérjebomba

Gyors és pofonegyszerű, csupa fehérje fogás ez a gombás sült tojás, ami egy kis pirítóssal vagy akár salátával tálalva is remek, laktató és pénztárcabarát, egyszemélyes tálkákban készítve pedig kimondottan elegáns és mutatós is, de legfőképpen isteni finom.

Cookta - 2023.11.12.
Gombával sült tojás, a finom fehérjebomba

A sütőben ritkán sütünk tojást, pedig érdemes, ez a tejszínes gombaágyon sült francia változat jó bizonyság erre. Pikk-pakk elkészül, a selymes gombás szósz és a lágyra sütött tojás tökéletesen harmonizálnak, és ha egy kis fehérborral és kakukkfűvel megbolondítjuk az alapot, akkor még illatosabb és finomabb.

Akinek nincs egyszemélyes szufléformája vagy ehhez hasonlatos sütőbe tehető kerámia vagy üveg tálkája, egy pitetálban is nyugodtan megsütheti, ugyanolyan finom lesz, bár kevésbé látványosan tálalható, viszont akár több tojással is felturbózható.

Gombával sült tojás

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 35 dkg gomba
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi morzsolt kakukkfű
  • 3 dl tejszín
  • fél dl fehérbor – opcionális
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés: A gombát, az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, az újhagyma zöldjét félretesszük, a fehér részét felkarikázzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a gombát és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve jól lepirítjuk, menet közben meglocsolva a fehérborral, ha elillant, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, felöntjük a tejszínnel, és 4-5 perc alatt közepes lángon összeforraljuk.

A tejszínes gombát 4 szufléformába elosztjuk, mindegyik tetejére 1-1 tojást ütünk, tepsibe tesszük, felöntjük 2 ujjnyi forró vízzel, és 180 fokos sütőbe tolva 12-15 perc alatt megsütjük, attól függően, mennyire lágyan vagy jobban átsülve szeretjük a tojás sárgáját.

Azonnal tálaljuk a félretett újhagyma finomra vágott zöldjével meghintve, pirítóst vagy friss kenyeret kínálva hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.