A granola új szintre emelte a reggeliket, ez az utóbbi években oly népszerűvé vált pirított müzliféle tényleg annyira zseniális, hogy mindenkinek boldogabbá teszi a reggeleit. Boltban venni vétek, mert rengeteg rejtett cukrot és zsiradékot, aromát és tartósítót tartalmaz, ráadásul irreálisan drága, miközben otthon is könnyen elkészíthető!
Ropogós, édes, egészséges, rengeteg módon fűszerezhető és tökéletes napindító a granola, ez a zabpehely alapú, magokkal, gyümölcsökkel és fűszerekkel gazdagított pirított finomság, amit sokkal érdemesebb otthon elkészíteni, mint készen megvenni, mert pofonegyszerű, kiadósabb, természetesebb házilag, és könnyedén a szezon ízvilágára hangolható.
Most kicsit téliesebb, már kicsit karácsonyváró hangulatú granolát mutatunk, ami mézeskalácsos fűszerkeverékkel, almával és mogyoróval készült, de bármilyen maggal vagy aszalt gyümölccsel tovább gazdagítható. Őrölt lenmag is került bele, ami azoknak lehet jó tipp, akiknek lassú az anyagcseréjük: itt szinte teljesen eltűnik, de nagyon jót tesz a granola ropogósságának és az emésztésnek is. 😉
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és az almalével 5 perc alatt összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és mézeskalácsos fűszerkeveréket, valamint a kókuszzsírt, és botmixerrel összepépesítjük.
A mogyorót durvára vágjuk, majd a zabpehellyel és az őrölt lenmaggal egy tálban összeforgatjuk, hozzáadjuk az almás pépet, alaposan összekeverjük, majd tepsire borítjuk, kanállal elegyengetjük, hogy mindenhova egyformán jusson, majd 160 fokos sütőbe tolva kb. 40 percet sütjük, kivéve fakanállal összeforgatjuk, és hagyjuk kihűlni. Ilyenkor még nedvesnek tűnhet, de kihűlés alatt elpárolog a nedvesség és szikkad, tökéletesen ropogós lesz hidegen.
Ha teljesen kihűlt, jól záródó edénybe tesszük, hamar el fog fogyni, de 3-4 hétig elállna, ha hagynánk…